Vlast bi da raskrči šumu, meštani odlučni da spreče seču

Vesti 06. okt 201817:16 > 17:35
N1

Zbog gradnje komercijalnih objekata, lokalna vlast u Požegi ima u planu, tvrde građani, da raskrči šumu na obodu grada. Zbog toga je, kažu, izmenjen i Plan generalne regulacije. U odbranu šume ustali su meštani u nameri da spreče seču, kako je nazivaju, jedinih pluća grada.

U dosadašnjem Planu generalne regulacije Požege, prostor Borjaka definisan je kao park-šuma, zaštićena i jedina u gradu. Izmenama Plana ona postaje građevinsko zemljište koje već ima namenu.

„Planiraju da u Borjaku izgrade kompleks restorana i bungalova, tvrdeći da neće dirati borove, što je naravno nemoguće“, kaže za N1 Radojko Radovanović iz Inicijative za Požegu i navodi da je izmena Plana u suprotnosti sa Zakonom o šumama.

Meštani tvrde da je u suprotnosti sa logikom života grada.

„Svi smo odrasli u tim borićima, živimo tu i ovo je jedina zelena površina u Požegi, pluća grada“, priča jedan meštanin.

Drugi ističe da su generacije stasavale u toj šumi i da je ona za njih jedina oaza.

Da je šuma za njih više od šume tvrdi i Požežanin koji pokazuje sliku kada je ona pošumljena.

„Evo koliki su borići bili. Koliko je trebalo da postanu šuma koju će sada neko da poseče, ne misleći o njenoj dobrobiti za grad“, kaže on.

Protiv su i oni Požežani koji nisu sa borićima rasli.

„Vlast će da napravi nešto što će njima da donosi novac, a žrtvovati šumu zbog toga je zaista suludo“, poručuje meštanin Uroš Todorović.

Kao odgovor na protest meštana stiglo je saopštenje predsednika opštine Požega Milana Božića u kome se navodi da ukoliko dođe do seče šume, da će se ukloniti samo stabla sklona sušenju ili su se osušila, a da su sve druge informacije zlonamerne.

Požežani poručuju predsedniku da neće odustati, kao što nisu ni početkom godine kada su osujetili pokušaj lokalne vlasti da iz opštinske kase kupe za 12 miliona dinara nelegalni objekat, čiji je jedan od vlasnika suprug predsednice Skupštine opštine.