Srbija popustila pod pritiskom EU i vratila vize za Irance

Vesti 11. okt 201818:14 > 18:19
N1

Nešto više od godinu dana pošto je Vlada Srbije ukinula vize za državljane Islamske Republike Iran, doneta je odluka da ih, od sledeće srede, ponovo uvede. Ministri u Vladi Srbije za televiziju N1 kažu da su tu odluku doneli pod pritiskom EU, jer je, u suprotnom, postojala opasnost da zemlje evropske zajednice uvedu vize za srpske državljane.

Inače, od ukidanja viza, značajno je porastao broj iranskih državljana među tražiocima azila u Srbiji, koji uglavnom pokušavaju da balkanskom migrantskom rutom stignu u Evropsku Uniju.

Dolazak iranskih turista u Beograd prvim direktnim letom iz Teherana, u martu je proslavljen uz tortu. Od prošlog septembra, kada su za iranske državljane vize ukinute, njih 44 hiljade doputovalo je u Srbiju. Međutim, uglavnom su to bili migranti, a ne turisti. Avioni će i dalje leteti, ali ubuduće će moći da dođu samo Iranci sa vizom, pošto je Evropska Unija zapretila da će suspendovati viznu liberalizaciju za građane Srbije.

„Posle gostiju iz Turske i Kine, Iranci su na trećem mestu po broju noćenja u Beogradu. Ipak ne možemo da ugrozimo naš bezvizni režim, jer pritisak iz EU, da Iranu ponovo uvedemo vize, rastao je sve više. Dva leta nedeljno ostaju, a u ambasadi Srbije u Teheranu povećaćemo broj uzaposleniih kako bi svi zainteresovani vize mogli da dobiju istog dana kada podnesu zahtev“, kazao je Rasim Ljajić, ministar trgovine i turizma.

POVEZANE VESTI

Ljajić dodaje da se nada da će prijatelji iz Irana imati razumevanja zbog toga što im Srbija vraća vize. Međutim, postoji li opasnost da posle takvog poteza Iran prizna nezavisnost Kosova?

„Iran je prijateljska zemlja, mi se nećemo pridružiti sankcijama, raznim rezolucijama i deklaracijama kojima se osuđuje Iran. A Srbija ima obavezu da vizni režim usklađuje sa viznim režimom EU“, naglasio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Srbija ima obavezu da usklađuje vizni rečim sa EU još od 2014. kada je otvorila poglavlje 24, kaže Vladimir Međak iz Evropskog Pokreta.

„U obavezi smo da se do ulaska u članstvo uskladimo, mi smo u tom akcionom planu za poglavlje 24 se čak obavezali da ćemo napraviti i akcioni plan do kraja ove godine, kako ćemo do ulaska u članstvo uskladiti naš vizni režim sa evropskim. Kao država koja se nalazi na beloj šengenskoj listi, odnosno država kojoj ne treba viza, što je veliki prioritet za građane i privredu, moramo paziti da taj položaj ne ugrozimo“, rekao je Mađak.

Da zbog lažnih iranskih turista, koji put uglavnom nastavljaju ka Zapadnoj Evropi, postoji opasnost da EU Srbiji ukine, takozvani beli šengen, mediji su izveštavali još u junu. Međutim, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović tada je to demantovala.