Fakultetu ne smeta što im je dekan osuđen za diskriminaciju

Vesti 13. okt 201818:36 > 19:37
N1

Na dužnost dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu 1. oktobra stupio je Branislav Ristivojević, redovni profesor, nekada narodni poslanik i šef poslaničkog kluba DSS-a, protivnik vakcinacije, a od maja i osoba protiv koje postoji prvostepena presuda za diskriminaciju. U Savetu fakulteta se time do sada nisu bavili, niti planiraju.

U maju je prvostepeno osuđen zbog diskriminacije žena i pripadnika LGBT populacije. Takođe u maju izabran je za dekana Pravnog fakulteta, funkciju na koju je stupio 1. oktobra. Da li su znali za presudu kada su glasali, predsednik Saveta fakulteta Dragan Milkov kaže – da, ali to nije bila tema jer je u pitanju parnični postupak.

„Ja kao predsednik Saveta sam znao. Ali nisam siguran da su ostali članovi znali, a ja to nisam iznosio pred savet, jer to ne predstavlja nikakvu prepreku za izbor dekana. Dakle, to nije ni moglo da se nađe na Savetu, niti će ikada biti na Savetu”, poručio je on.

Dekan Ristivojević za N1 nije hteo da govori. Umesto toga, najavio nam je tužbu zbog, kako kaže, neobjektivnog izveštavanja.

N1

S druge strane, njegov način pisanja bio je povod da poverenica za ravnopravnost Brankica Janković pokrene strateški parnični postupak koji je, kaže, bitan za javnost.

UDRUŽENJE “DA SE ZNA!”:

“Ovo je bio jedan od tih slučajeva jer smo smatrali da se radi o diskriminaciji posebno ranjivih grupa, dakle i žena i LGBT zajednice, višestrukoj diskriminaciji i da je potencijalni diskriminator vrlo važan društveni činilac, s obzirom da se radi o profesoru pravnog fakulteta”,

Viši sud presudio je da je Ristivojević pojedinim stavovima u tekstu „Nasilje u porodici i nasilje nad porodicom“, objavljenom na sajtu Nove srpske političke misli diskriminisao žene i LGBT zajednicu.

On je uložio žalbu i slučaj je pred Apelacionim sudom. Budući da presuda nije pravosnažna, ne mogu da je komentarišu, ali u Višem sudu navode „da je Ristivojević u tekstu izrazio ideje i stavove koji su uznemirujući i zasnovani na stereotipima i predrasudama prema ženama i LGBT zajednici.“

N1

  Takav stav suda, čak i ako presuda postane pravosnažna, ne sprečava Ristivojevića da obavlja funkciju dekana. Zakonska smetnja za tako nešto bila bi pravosnažna presuda za krivično delo, što ovde nije slučaj, objašnjava Katarina Golubović, advokatica u YUCOM-u.

“Osim toga, sam fakultet ga može razrešiti u slučaju kada dođe do teže povrede Kodeksa profesionalne etike. Ono što je problem je to što dokument koji se bavi profesionalnom etikom, uopšte ne poznaje zabranu diskriminacije”, ističe Golubović.

Izuzev kada je reč o diskriminaciji napredovanja u službi. Ukoliko presuda postane pravosnažna, jedina sankcija koju će Ristivojević snositi jeste zabrana da ubuduće na mestima dostupnim javnosti iznosi stavove koji omalovažavaju žene i LGBT zajednicu, te da na istom sajtu gde je objavio tekst, objavi i tekst presude.