Neizvestan kraj školske godine, sindikati najavili protest

Vesti 13. mar 201512:34 > 12:42
N1

Štrajk u prosveti traje četiri meseca i ako se nastavi, završetak školske godine je neizvestan, rekli su čelnici dva sindikata obrazovanja i najavili protest za 17. mart, a traže i vanrednu sednicu skupštine čija bi tema bila stanje u obrazovanju.

„Do sada su naša odeljenja izgubila 124 časa, a ako štrajk bude nastavljen, školska godina neće biti završena“, rekao je predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) Slobodan Brajković.

Prosvetari u štrajku neće držati dopunske i dodatne časove, pripreme za maturu i takmičenja, sednice odeljenskih veća, rekao je Brajković i naveo da su se sindikati na taj potez odlučili zbog smanjenja zarada.

„Ako Ministarstvo prosvete odbije od plate, prosvetni radnici nisu u obavezi da nadoknade časove, a samim tim školska godina neće moći regularno da se završi,“ rekao je Brajković.

Prosvetni radnici, kako je rečeno, 17. marta izlaze na ulicu, protestom ispred Narodne skupštine, a potom šetnjom do Vlade Srbije i Ministarstva prosvete. Na protestu će, kako je rečeno, između ostalog zatražiti ostavku ministra Srđana Verbića.

Portparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da je aktuelni štrajk prosvetnih radnika jedan od najdužih.

„Međutim, to skoro da nikoga ne zanima“, rekla je Janković i podsetila da su se osim resornom ministru, obraćali i vladi i da sada traže i vanredno zasednaje Narodne skupštine na kojem bi tema bila situacija u obrazovanju, koje, kako je rečeno na skupu, tone.

Janković je apelovala i na roditelje da podrže prosvetne radnike na protestu.

Unija i SRPS nisu potpisali Poseban kolektivni ugovor i nastavili su štrajk jer, kako su objasnili, nisu dobili garancije kada i na koji način će prosvetnim radnicima biti isplaćena jedna plata, u cilju poboljšanja materijalnog položaja.

Kako je rečeno, u štrajku je i dalje oko 700 škola.