Dimitrije Tucović se vratio na Slaviju

Vesti 16. okt 201816:16 > 16:22
Tanjug/Filip Krainčanić

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i direktor JKP “Pogrebne uskuge” Dragan Baltovski otkrili su bistu Dimitrija Tucovića koja se nalazi na platou kod Narodne banke Srbije, na obnovljenom Trgu Slavija.

Nikodijević je istakao da je ponosan što se bista Tucovića vratila na Slaviju, gde joj je i mesto.

POVEZANE VESTI

“Vratili smo bistu Dimitrija Tucovića, kao što smo i obećali na početku rekonstrukcije Trga Slavija. Posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića sahranjeni su 2016. godine u Aleji zaslužnih građana uz sve državne i vojne počasti, kako to zaslužuje jedna izuzetna istorijska ličnost i najveći teoretičar socijalističkog pokreta u Srbiji”, podsetio je predsednik gradskog parlamenta.

Tanjug/Filip Krainčanić

Dodao je i da je Tucović ostavio neizbrisiv trag u istoriji Srbije i radničkog pokreta.

“Njegov spomenik se i nalazio na Slaviji upravo zato što su se ovde nalazile nekadašnje barake radničkog pokreta i gde su bila okupljanja levičara u Beogradu”, rekao je Nikodijević. On je istakao da je spomenik sada mnogo pristupačniji građanima jer mogu da priđu, polože cveće i odaju dužnu poštu.

Podsetio je i da je Tucović bio jedini političar u Srbiji koji je glasao protiv ratnih kredita, a onda otišao kao dobrovoljac u Prvi svetski rat da brani svoju zemlju, gde je i poginuo, te da mu je zbog toga drago da je spomenik vraćen na Slaviju pred samo obeležavanje stogodišnjice kraja Velikog rata koja će biti u novembru.