Skupština Kosova usvojila Zakon o Bezbednosnim snagama

Vesti 18. okt 201812:26 > 19:17
Izvor: ANADOLIJA/Erkin Keçi

Skupština Kosova jednoglasno je usvojila u načelu predloge zakona o Bezbednosnim snagama Kosova (BSK), kao i o službi u BSK.

Prema zakonu, Kosovske bezbednosne snage štite teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Kosova. To su, kako piše u zakonu, vojne snage, multietničke, naoružane i ovlašćene za služenje na Kosovu i u inostranstvu u skladu sa zakonskim i ustavnim mandatom.

Usvajanjem tri nacrta zakona o Bezbednosnim snagama i Ministarstvu odbrane, poslanici Skupštine Kosova su dali zeleno svetlo transformaciji Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova.

Skupštini predstoji još jedno čitanje ovih zakona da bi stupili na snagu.

Nacrt zakona predviđa da Bezbednosne snage Kosova odobiju nove zadatke, kao i novi sistem organizovanja i funkcionisanja. Zakoni predviđaju takođe preimenovanje Ministarstva bezbednosnih snaga u Ministarstvo odbrane.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da je danas jedan od najznačajnijih datuma koji vode daljem konsolidovanju države, kao i da od transformacije Bezbednosnih snaga Kosova dobiju svi građani.

„Želim da vam garantujem da su na Kosovu svi bezbedni i da će ovo biti na dobrobit svih građana“, rekao je Haradinaj.

„Čuje se glas našeg severnog suseda protiv Vojske Kosova. Jasno je da su oni protiv NATO i protiv novog mandata Bezbednosnih snaga Kosova. Samo oni koji su protiv evroatlantskih interesa na Kosovu, protiv su Vojske Kosova. Oni koji promovišu druge interese, odnosno Ruske Federacije ili druge interese“, rekao je Abdulah Hoti, poslanik Demokratskog Saveza Kosova.

Sve parlamentarne grupe su glasale za tri zakona osim Srpske liste koja je napustila salu bojkotujući glasanje.

„U nemogućnosti da transformaciju Bezbednosnih snaga obavi putem ustavnih promena, vlada se odlučila da to učini promenom zakona“, rekao je Igor Simić.

Za transformaciju u Oružane snage putem ustavnih promena potrebne su dve trećine poslanika u parlamentu Kosova, kao i dvotrećinska većina onih manjinskih, što nije bilo moguće obezbediti jer se Srpska lista protivi formiranju kosovske vojske“.