Kosovo je nerešeni sukob, a ne zamrznuti konflikt

Vesti 20. okt 201818:19 > 19:18
EBS

Da li su Beograd i Priština pred pat pozicijom? Iako međunarodna zajednica podstiče pregovore, iz Beograda stižu signali da bi moglo da dođe do zamrznutog konflikta. Analitičari ipak ne veruju u takav scenario.

Dan nakon poruka zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Metju Palmera da, kako je rekao, ne postoje crvene linije po pitanju Kosova, te da bi Beograd i Priština trebalo da iskoriste šansu za dogovor, iz jednog dela Vlade Srbije stiže zahtev da se spreči proces formiranja vojske Kosova.

Ministar bez portfelja Nenad Popović poručuje da je „kap prelila čašu“ i da će u suprotnom Srbija prekinuti pregovore koji se vode u Briselu.

Politički analitičari, međutim, aktuelnu situaciju tumače kao „pat poziciju“ u kojoj obe strane imaju ograničen broj poteza.

Iako međunarodna zajednica ohrabruje pregovore, iz Beograda signali da bi moglo da dođe do zamrznutog konflikta i prekida dijaloga.

N1 – YouTube

Baš takav signal šalje ministra bez portfelja Nenad Popović koji kaže da će Beograd prekinuti razgovore sa Prištinom ukoliko se sa procesom formiranja vojske Kosova nastavi.

„Srbija treba da zahteva od zapadnih sponzora Kosova da nateraju svoje štićenike da odmah stave van snage odluke kojima je počeo proces formiranja vojske, a ako to ne urade, treba da prekinemo sve dalje pregovore sa kosovskim separatistima. Odluka takozvane kosovske Skupštine je poslednji ekser u sanduk Briselskih sporazuma, koji se vode pod okriljem Evropske unije”, poručio je Popović.

Vašington podržava transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova, što je nedvosmisleno poručio i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Metju Palmer.

N1

Ipak, pojedine Palmerove izjave tokom njegove posete Beogradu dugogodišnji dopisnik agencije Beta iz Brisela, Dragan Blagojević, tumači kao protivrečne.

„Ako Zapad želi da se dijalog nastavi između Srbije i Kosova, Beograda i Prištine i da dođe do rešenja trajnog, održivog – da ne bude gubitnika i dobitnika, onda je nemoguće pomiriti formiranje Vojske Kosova i istovremeno tražiti da se dijalog odmah nastavi. Smatram da sada kako stvari stoje, da je to apsolutno nemoguće”, ocenio je Blagojević.

Dok se čeka da ponovo sednu za isti sto, pitanje je da li su Aleksandar Vučić i Hašim Tači u pat poziciji?

N1

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose uveren je da Srbija ne može da suspenduje formiranje vojske Kosova.

„Srbija da bi nešto promenila na Kosovu, u ovoj novoj situaciji kada je u pitanju vojska Kosova, može samo da se priključi NATO-u i da onda kroz partnerstvo i kroz podsticanje Srba da uđu u Vojsku garantuje nekako položaj Srba na Kosovu. Može, naravno, kao što je u pitanju ovo priznanje – nepriznanje da vodi političke, propagandne i diplomatske aktivnosti, ali objektivno – ne može da suspenduje Vojske Kosova”, objašnjava on.

Iako je još jedan od stavova američke administracije da „zamrznuti konflikt“ nije dobra pozicija ni za jednu stranu, Ana Brnabić kaže da bi Srbija mogla da bude prisiljena na zamrzavanje odnosa. Analitičari upozoravaju da bi upravo Vojska Kosova uvela dve strane u takav status.

„Ovo je više nerešen sukob nego zamrznut konflikt. A zamrznut konflikt po mom uverenju bi bio kad bi došlo do promene u sastavu KFOR-a i povlačenja KFOR-a, dakle NATO-a sa Kosova i davanja nadležnosti kosovskoj budućoj, zamišljenoj vojsci da ima nadležnost na teritoriji i na severu”, smatra Dragan Blagojević.

„Ta priča o zamrznutom konfliktu, koja se zapravo sve vreme plasira još od unutrašnjeg dijaloga, a sad ponavlja i Brnabićka – to vam je kao ono ‘plašite mečku rešetom’. Srbija nema kapacitete da zamrzne stanje”, ističe Dušan Janjić.

Sagovornici N1 dodaju i da je ključno pitanje – Zajednica srpskih opština – ostavljeno po strani. A podsećaju da je to bio glavni zalog nagodbe i sprovođenja Briselskog sporazuma.