Skat: FATF će sigurno Srbiju ukloniti s "crne liste"

Vesti 24. okt 201814:05 > 14:14
N1

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat, komentarišući vest Insajdera da se Srbija nakon revizija u junu i oktobru i dalje nalazi na "crnoj listi" FATF kao rizična za pranje novca i finansiranje terorizma, kaže da je siguran da će uskoro biti uklonjena sa tog spiska.

„Srbija je napravila veliki napredak po pitanju regulative i zakona. Sada to treba i da se primeni u praksi i ja sam siguran da će Srbija uskoro biti uklonjena s crne liste. Mislim da se Srbija kreće u pravom smeru“, naveo je ambasador Skat.

Nakon što se prvi put vest o „crnoj listi“ pojavila u februaru, reakcija vlasti bila je – ćutanje. Insajder je pisao da je kabinet Ane Brnabić zabranio ministrima da to komentarišu. Nekoliko nedelja kasnije na pitanje Insajdera zbog čega se Srbija našla na „crnoj listi“ premijerka je umesto odgovora iznela ocenu da je takva odluka politički motivisana, i da su SAD bile te koje su insistirale na tome da se usvoji izveštaj prema kojem je Srbija nesigurna zemlja u ovoj oblasti.

Reporterka N1 pokušala je da dobije odgovor od premijerke Ane Brnabić zašto je Srbija i dalje na „crnoj listi“, ali ona nije želela ni da potvrdi ni da demantuje tu informaciju. Naime, na otvaranju Festivala filantropije u organizaciji „Fondacije Ana i Vlade Divac“, na kom je govorila, premijerka nije želela da daje izjave medijama.