Vulin: Nećemo dozvoliti reviziju istorije

Vesti 28. okt 201808:21 > 08:24
Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije/Goran Stanković

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je Srbija ponosna na svoju istoriju i da neće dozvoliti njenu reviziju ili "da je drugi pišu", zbog čega je Medija centar "Odbrana" pokrenuo ediciju "Ratnik".

On je na tribini „Pokušaj revizije istorije“ na štandu Ministarstva odbrane na Sajmu knjiga ocenio da su „činjenice prestale da budu obavezujuće“ i da se one „brutalno krše, zloupotrebljavaju i iskrivljuju“.

Vulin je rekao da je istorija građanskih ratova na prostoru bivše SFRJ „istorija brutalnog izvrtanja činjenica u realnom vremenu“.

Govoreći o ediciji „Ratnik“, Vulin je kazao da je ta edicija napadnuta „iz svih sredstava informisanja“ i da javnost nije polemisala sa knjigom ili autorima, već „sa pravom autora da uopšte pišu“.

Edicija „Ratnik“ u sedam knjiga sadrži pored ostalog dnevnik komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije Nebojše Pavkovića i knjigu sećanja komandanta Prištinskog korpusa Vladimira Lazarevića, koji su pred Haškim tribunalom osudjeni na višegodišnje kazne zatvora zbog zločina protiv čovečnosti.

Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je od predsednice Vlade Ane Brnabić da se obustavi promocija i štampanje knjige Nebojše Pavkovića i ocenila da je promovisanje edicije „Ratnik“ „najotvoreniji vid podrške državnih organa osuđenim ratnim zločincima“ za vreme njenog mandata.