Gašić: Pilot je izabrao mesto sletanja

Vesti 15. mar 201509:37 > 09:43
Tanjug/Zoran Žestić

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić kaže da je mesto sletanje helikoptera izbor kontrole leta i samog pilota i dodaje da su postojale druge mogućnosti i alternativna mesta ali da će istraga utvrditi šta se tačno desilo.

Gašić je rekao da ne želi da komentariše spekulacije da helikopter nije imao goriva, kao ni stručnost pilota. „To su najbolji što je Vojska Srbije imala. To su biser oficiri koji su na hiljade sati naleta imali“, rekao je ministar odbrane.

„Izbor je kontrole leta i samog pilota mesto sletanja… šta se desilo i zašto je pilot izabrao i pokušao da sleti tri puta na aerodrom ‘Nikola Tesla’. Imao je i mogućnosti i alternativu“, rekao je ministar u Jutarnjem programu Pinka.

Dodaje da je na mestu nesreće pronađena crna kutija koja može da pomogne u istrazi.

On je naglasio da su formirane komisije kako bi se ustanovili uzroci nesreće i dodao da odgovorni ljudi ne mogu tek tako da govore ko je kriv.

Prema njegovim rečima, nezavisno od komisije rade i državni organi, odnosno tužilaštvo i pravosuđe i da svako od njih ima svoj predmet intresovanja i istrage.

On je ukazao da je Vojska Srbije uređen sistem i da se znaju procedure.

„Ova jedinica je dežurna svakog dana. U Vojsci Srbije postoji u Batajnici u okviru naših vazduhoplovnih snaga Jedinica za spasavanje i traganje i njima je primarna misija spasavanje građana bilo gde na teritoriji Srbije“, rekao je Gašić i dodao da je reč o jedinici koja je apsolutno osposobljena za takav vid pomoći.

On je kazao da je reč o helikopteru koji je u VS bio najbolji, sa svim uređima za noćni let.

Gašić je dodao i da ga ne interesuju „zli komentari“ u javnosti i da će komisije dati svoj sud.

Transportni helikopter VS Mi-17 srušio u petak kasno uveče u u Surčinu, a u udesu su poginuli major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, članovi posade Nebojša Trajić i Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić i anesteziolog Miroslav Veselinović iz Novog Pazara, kao i beba iz porodice Ademović.