Šešelj optužio Ljajića, poslanici SDPS napustili sednicu

N1

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj optužio je u Skupštini Srbije potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića da je vođa jednog od najjačih narko kartela na području Srbije, što je naišlo na burno negodovanje Ljajićevih poslanika iz Socijademokratske partije Srbije (SDPS), koji su te navode odbacili i napustili skupštinsku salu.

Šešelj je na početku sednice u okviru postavljanja pitanja rekao da policija ima sva operativna saznanja, ali da ipak ne čini ništa.  

Šef poslaničke grupe SDPS Milorad Mijatović posle toga je sa partijskim kolegama održao konferenciju za novinare u parlamentu i istakao da Rasim Ljajić nema ni prekršajnu prijavu, a da ga napada čovek koji je osuđeni ratni zločinac, te da su na političkoj sceni Srbije došle do izražaja snage, koje žele u potpunosti da „zagade politički prostor“.  

On je kazao da je Šešeljev napad na Ljajića orkestriran kako bi pomogao „političkom gubitniku“ Muameru Zukorliću pred izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina. 

Mijatović je rekao i da oni na sednici parlamenta neće učestvovati, ali da će davati kvorum za glasanje.

Poslanici SDPS, koji je deo vladajuće koalicije, reagovali su burno na iznete optužbe i dobacivali Šešelju da je ratni zločinac, dok je predsednica parlamenta Maja Gojković pokušavajući da umiri situaciju odredila pauzi od pet minuta.

Gojković je tražila od obe poslaničke grupe da prestanu da dobacuju jedni drugima i rekla poslanicima SDPS da niko do sada za vreme poslaničkih pitanja nije reagovao kao oni.

„Ovde se svašta čuje za vreme postavljanja pitanja. Niko još nije reagovao kao vi. Svašta se govori i postavljaju se pitanja o Aleksandru Vučiću. Niko nije ovako reagovao“, rekla je Gojković.

Ona je kazala da je pravo poslanika i da postavlja pitanja.

„A da li je istina ili nije videćemo, polako“, rekla je Gojković.

Upitan da li su ljuti na koalicione partnere, Mijatović je kazao da su oni državotvorna stranka i da ne žele nepotrebno da izazivaju krizu, ali da će sa koalicionim partnerima razgovarati o svim stvarima i tražiti rešenje za tu situaciju.  

„Mi smo stranka koja dosledno sprovodi ono što piše u koalicionom dogovoru. Mi ćemo to i dalje činiti, a svoj protest smo izrazili protiv stranke koju vodi osuđeni ratni zločinac iz SRS, koja je kancer na političkom nebu Srbije“, rekao je Mijatović.