Tači: Sada je vreme za sporazum Kosova i Srbije

Vesti 31. okt 201811:50 > 17:06
N1

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je u Belorusiji da je vreme za sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u kojem neće biti granica po etničkim linijama i neće biti razmene stanovništva između dve zemlje.

Tači, kao jedan od panelista na sastanku Minhenske bezbednosne konferencije u Minsku, govorio je o procesima kroz koji prolaze Kosovo i Srbija u traženju sporazuma o miru i pomirenju.

„Svet se promenio. Evropa je na raskrsnici, u mnogim događajima koji postavljaju pitanja o budućnosti. Zapadni Balkan je ostao u nejasnoj situaciji. U toj realnosti, Kosovo i Srbija pronalaze sebe u traženju konačnog mirovnog sporazuma. Razmatramo sve ideje. Što se tiče sporazuma, još uvek se ni o čemu nismo dogovorili“, rekao je Tači.

 On je kazao da sadašnji status kvo u odnosima dve zemlje više nije održiv i da sadašnji zamrznuti konflikt šteti obema državama u svim životnim oblastima u integrisanju, privrednom razvoju, bezbednosti.

Pozvao je sve zemlje na podršku procesu normalizacije odnosa i postizanju sporazuma između dve zemlje.

Ocenio je da su bile očekivane kritike na Kosovu i Srbiji, ali i kod međunarodne zajednice i dodao da je ključni cilj procesa dijaloga postizanje konačnog mirovnog sporazuma o međusobno priznanju i stolica za Kosovo u UN.

„Sporazum treba da bude o normalizaciji i pomirenju između dve države i dva naroda. Sporazum koji je međunarodno pravno obavezujući. Sveobuhvatan sporazum, koji podrazumeva dvostrano priznavanje između Kosova i Srbije. Bez priznanja, ovaj ili bilo koji drugi sporazum nemaju smisla“, kazao je on.

Tači je rekao da sporazum treba da bude konačan, ne privremen, koji će doneti više mira našim susedima i čitavom regionu.

„Dozvolite mi da budem jasniji u vezi sa sledećom tačkom: ‘Neće biti granica po etničkim linijama i neće biti razmene stanovništva između dve zemlje’. Očuvaćemo multietnički duh i realnost Kosova i Srbije“, rekao je kosovski predsednik.

Dogovor da Kosovu omogući članstvo u UN, NATO i EU

Predsednik Kosova Hašim Tači saglasio se sa predsedavajućim Minhenske bezbednosne konferencije Volfgangom Išingerom o potrebi postizanja sveobuhvatnog rešenja sa Beogradom koje bi Kosovu omogućilo članstvo u UN, NATO i EU.

„Uvek je zadovoljstvo razgovarati sa ambasasdorom Išingerom… Obojica se slažemo da postoji potreba za sveobuhvatnim rešenjem između Kosova i Srbije koje bi zatvorilo poglavlje konflikata na Balkanu i omogućilo Kosovu članstvo u UN, NATO i EU“, napisao je Tači na Tviteru posle sastanka sa Išingerom u Minsku.