Opozicija: Tači osporava granice Kosova

Vesti 31. okt 201813:31 > 13:35
Izvor: N1

Skupština Kosova na zahtev 44 poslanika održava vanrednu sednicu sa jednom tačkom dnevnog reda - razmatranje predloga predsednika Hašima Tačija o korekciji granica.

Opozicija zahteva usvajanje rezolucije s jednom tačkom koja ističe da je „teritorija Republike Kosovo jedna i neodvojiva i niko, ni predsednik, nema mandat da raspravlja o teritoriji“.

Iz opozicije kažu da rezolucija ima za cilj postavljanje crvene linije, a ne zaustavljanje dijaloga sa Srbijom.

Oni su ideju predsednika Tačija o korekciji granica nazvali neustavnom i protiv državnosti Kosova.

„Tačijev diskurs za navodno međunarodnu podršku ovom procesu je zavera zbog tri razloga: razmena teritorija nije rezultat promene politike naših partnera, to je ideja Beograda i Moskve kako bi se sprečilo konsolidovanje Republike Kosovo; razmena teritorija Kosovu ne obezbeđuje učlanjenje u UN, zašto bi Kina trebalo da promeni stav o ovom pitanju; razmena teritorija Kosovu ne obezbeđuje jasnu evropsku perspektivu, jer se stav Španije u pogledu nezavisnosti Kosova ne menja sa razmenom teritorije“, kaže Abdulah Hoti, šef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova.

Iz Samoopredeljenja kažu da je „ovo prvi put da predsednik osporava granice Kosova“.

„Najveća greška jednog lidera je kada sam svojim delovanjem stavi pod znak pitanja državu koju predstavlja, kada sam osporava njene granice. Kosovo je uvek osporavano samo od Srbije, na to smo navikli, ali prvi put predsednik Kosova osporava njene granice. To Srbiji omogućava da međunarodnom faktoru kaže da sa Kosovom nešto nije u redu. To je izvanredna prednost za Srbiju“, naveo je Gljauk Konjufca iz Samoopredeljenja.