Građanima Srbije i Kosova predlog rešenja i dalje nepoznat

Vesti 31. okt 201818:06 > 18:07
Shutterstock

Građani Srbije i Kosova još uvek nisu dobili odgovor na pitanje šta je to što kao rešenje za pitanje Kosova predlažu Beograd i Priština. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je iznosio "različite ideje na bezbroj mesta" i govorio o neophodnim kompromisima, ali da o detaljima nije i neće govoriti dok ne dobije neku konkretnu ponudu ili ideju.

Dan nakon što je rekao da je svoj plan za Kosovo izneo i u Briselu i ljudima iz Prištine, Aleksandar Vučić, na direktno pitanje o detaljima, kaže da o tome neće da govori dok ne bude imao nešto u rukama.

„Na jednu moju reč koja je čini mi se bila sasvim normalna, i to govori da bi svaki plan bio odbijen u Srbiji o bilo čemu, koja je govorila da treba da uspotavimo granicu, pošto ja ne znam gde je danas granica i kakva je granica danas, možda vi znate. Ja znam šta piše kod nas, ali kada idem na Kosovo onda me čeka jedna druga granica koju su postavili oni koji su vladali pre nas. O detaljima kada razgovarate sa nekim, posebno kada razgovarate sa više strana, nikada ne govorite dok nešto nemate u rukama. Ja u rukama nemam ništa što bi bilo ko prihvatio od bilo koje od strana“, rekao je Vučić.

POVEZANE VESTI

O potrebi nalaženja rešenja, ali bez iznošenja detalja na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u Minsku govorio je i predsednik Kosova Hašim Tači.

„Dozvolite mi da budem jasniji u vezi sa sledećom tačkom: Neće biti granica po etničkim linijama i neće biti razmene stanovništva između dve zemlje. Očuvaćemo multietnički duh i realnost Kosova i Srbije“, izjavio je Tači.

Na istoj konferenciji učestvovala je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić koja je navela da je dijalog Beograda i Prištine „inače težak i komplikovan“, zbog čega je važno da se taj proces dodatno ne otežava postavljanjem „crvenih linija“, navedeno je na sajtu Vlade.

I dok zvanični Beograd ne pominje, beloruska agencija Belta navodi da su se Brnabić i Tači sastali na marginama sastanka kako bi razmotrili napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Mediji u Srbiji, međutim, spekulišu da bi pitanje Kosova umesto u Briselu moglo da bude rešeno u Parizu 11. novembra gde bi predsednici Srbije i Kosova mogli da se sastanu sa kancelarkom Nemačke i predsednicima Francuske, Amerike i Rusije.

„Stvar se u svakom slučaju ubrzava, ali mi se čini da je prerano govoriti o sastanku u Parizu. Mislim da je kraj ove godine ili januar ili fabruar sledeće godine realan rok da dođe do potencijalnog sporazuma“, kaže Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

O tome da bi dogovor trebalo da bude postignut u narednih nekoliko meseci odnosno u mandatu aktuelne Evropske komisije pre dva dana naveo je i predsedavajući delegaciji Evropskog parlamenta Eduard Kukan tokom posete Skupštini Srbije.