Marinović: Dok kažnjavamo decu, vođe navijača sede u ložama

Vesti 02. nov 201817:27 > 17:29
N1

Predsednik Udruženja sudija prekršajnih sudova Milan Marinović ocenio je u Danu uživo da predložene izmene i dopune Zakona o sprečavanju nasilja na stadionima nisu u toj meri značajne da bi nakon njihovog usvajanja mogli da kažemo da će biti mnogo bolja situacija što se tiče sprečavanja nasilja.

„Pojedine kaznene odredbe su ubačene, recimo konzumiranje alkohola na stadionu, zatim posedovanje u dolasku i odlasku pirotehničkih sredstava…“, kaže Marinović.

On podseća da je, na utakmicama visokog rizika, dežurni sudija Prekršajnog suda na stadionu, a u posledenje vreme prisutan je i dežurni tužilac. Dodaje da se u saradnji sa MUP-om na licu mesta rešavaju „krizne situacije“.

„Zaprećene su, za fizička lica, novčana kazna i kazna zatvora – od 50.000 do 150.000 dinara i zatvor od 30 do 60 dana, kumulativno“, objašnjava Marinović. 

Govoreći o osobama koje se kažnjavaju, Marinović naglašava da su kažnjavani uglavnom tinejdžeri ocenjujući istovremeno da „dok kažnjavamo decu, vođe navijača sede u ložama“.

Odgovarajući na pitanje o „povratnicima“ u činjenju prekršaja, Marinović ističe zanimljiv podataka – kad se pogledaju svi procesuirani od 2015. do sada bilo je samo troje povratnika u dva predmeta.

Pavić: Zakon se selektivno primenjuje

N1

Kolumnista Danasa Zoran Pavić smatra da je zakon dobar, ali da je problem u njegovoj primeni.

„Nama za primenu postojećih zakona treba politička volja. Potpuno naopako okrenuta priča“, kaže on.

Prema njegovom mišljenju, od 2003. do danas, odredbe zakona su primenjivane selektivno ili nisu primenjivane uopšte.

„Da se sprovode zakoni, na svakoj utakmici 50 do 100 momaka bi bilo kažnjeno zbog baklji pre svega, fantomki, političkih parola i tako dalje“, smatra Pavić.

On ističe da se maloletnici masovno instrumentalizuju da obavljaju „prljave poslove“ jer je kaznena politika prema njima blaža.

„Oni se na taj način dokazuju u grupi, a naravno da konce vuče neko drugi“, kaže Pavić.

Pavić smatra da bi neselektivno sprovođenje zakona drastično smanjilo broj izgreda.

„Mi i kao društvo idemo malo naopako, pokušavamo da odvojimo nasilje na sportskim borilištima od nasilja u društvu uopšte. Ti koji su nasilni na stadionima i u halima, oni su nasilni i u školama, na ulici…“, ocenjuje on.

Pogledajte snimak celog gostovanja: