Meštanka Boljevaca ne pristaje na ponudu države za kuću

Vesti 03. nov 201819:43 > 19:57
N1

Izgradnju Koridora 11 država je proglasila za javni interes i sve što se nalazi na trasi budućeg autoputa - pred njim će morati da nestane. Pa i kuće. Iz višeg interesa država vam ih oduzme, ali vam za to plati. Šta se, međutim, dešava kada se javni interes sukobi s interesom pojedinca?

Meštanka Boljevaca, mesta nadomak Surčina, rešila je da ne odustane. Ne pristaje na ponudu, a da je sele, kako kaže, mogu samo na silu.

Izgradnji autoputa E763, deonice Surčin – Obrenovac, isprečila se kuća od 140 kvadrata čiji vlasnik odbija da se nagodi sa državom. Pre nego što pomislite da kakav bogataš u Boljevcima to čini iz hira, upoznajte vlasnicu kuće koja jedina još odoleva bagerima – Stojanu Veljković. Samohranu majku dvoje odrasle dece, od kojih je jedno bolesno, spremačicu koja živi od minimalca.

„I na sve to, evo šta mi se dešava, da li je ovo život? Što me muče“, pita, kroz suze, Stojana.

Jer 2017. njena kuća našla se na trasi budućeg Koridora 11. Od tada živi na gradilištu. Porušene kuće okolo su sve što je ostalo od njenog komšiluka koji se nagodio s Putevima Srbije i odavno odselio. Nije ni ona protiv eksproprijacije, ali jeste protiv ponude. Komšije su, tvrdi, dobile duplo više od nje, ona – 3 miliona i 400 hiljada dinara za kuću.

„Ja s ovom cenom, veruj mi, dete, ne mogu da kupim ni čerpičaru, za to traže 7-8 miliona, a ja s ovim ne mogu da kupim malo veći poljski wc“, kaže Veljkovićeva.

Ne pravimo mi ponudu, odgovaraju u Putevima Srbije, već Poreska uprava, a njihova je računica ovakva:

„Prema listu nepokretnosti parcela gospođe Stojane Veljković je ukupne površine 927 m2 i to jednim delom – u površini od 883 m2 je njiva III klase, pa je i ponuda data prema ceni za njivu III klase, dok je drugi deo parcele površine od 44m2 – zemljište pod objektom i za taj deo parcele je data ponuda prema ceni za građevinsko zemljište“.

Ako sam na poljoprivrednom zemljištu, zbog čega plaćam porez za gradsko – građevinsko, uzvraća pitanjem Stojana i prilaže dokaz o uplati poreza. Sve je po Zakonu o eksproprijaciji, odgovaraju u Putevima.

„Dana 4.11.2016. godine doneto je rešenje o eksproprijaciji, protiv istog g-đa Stojana Veljković nije izjavila žalbu, tako da je rešenje postalo pravnosnažno“, navode iz Puteva Srbije.

Falsifikovan potpis?

N1

Nije se žalila, jer rešenje, tvrdi, nije dobila. Ispod onog kojim navodno pristaje na eksproprisanu ponudu, stoji potpis koji nije njen, budući da se potpisuje latinicom. Da paradoks bude veći, navodi se i da u vreme prijema rešenja nije bila kod kuće. Kako je onda potpisala?

„Ljuta sam na ovu vlast, ali glasala sam za njih, evo iskreno rečeno, glasali smo i ja i deca, ali žao mi je… To poverenje više nema u mojoj kući, ova vlast. Žao mi je, volim tog Vučića, mislila sam da je to pravda, da priča istinu o toj pravdi, istini i poštenju … a gde je tu poštenje, gde je pravda“, pita Veljkovićeva.

Pravdu će potražiti na sudu, gde je ceo slučaj završio. Zanimljivo, međutim, da se na suđenjima, predstavnici Puteva Srbije ne pojavljuju.

Autoput grade, kažu nam, bez ikakvih smetnji. Ministarstvo finansija dozvolilo im je da „stupe u posed“, odnosno u prevodu – uzmu Stojanin plac, i pre nego što se odredi kolika će naknada biti.