Ljajić: Rezultati izbora realni i očekivani

Vesti 05. nov 201810:24 > 10:27
N1

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić rekao je da su izbori za Nacionalni savet bošnjačke nacionalne zajednice realni i očekivani, iako je svakako očekivao bolji rezultat nezavisne liste "Vakat je – prof. dr Sait Kačapor".

„I dalje smatramo da je to po sastavu ubedljivo najbolja i najkvalitetnija lista, koja je i tokom kampanje jedina govorila o onome što su nadležnosti nacionalnog saveta, dok su druge liste slale poruke o velikim nacionalnim, verskim i političkim temama, pa čak i o asfaltiranju ulica“, istakao je Ljajić.

POVEZANE VESTI

Izbori za Nacionalni savet bošnjačke nacionalne zajednice održani su juče, a prema preliminarnim rezultatima lista „Samoopredjeljenje“ imaće 15 većnika, „Matica bošnjačka“ 13, a „Vakat je“ sedam predstavnika u budućem sazivu nacionalnog saveta Bošnjaka.

Ljajić je kazao da postoje dva razloga za takav rezultat izbora.

„Prvi je svakako činjenica da nismo uspeli da podršku koju ima SDPS kao najjača stranka u Sandžaku, a posebno u Novom Pazaru, prenesemo i na listu ‘Vakat je’, koju smo podržali. Uostalom, otvorenu podršku smo dali tek dve nedelje pre izbora i pri tome učestvovali samo na jednoj izbornoj konvenciju te liste u Novom Pazaru“, kazao je Ljajić.

Drugi razlog, naveo je Ljajić, je taj što su se ovi izbori „pretvorili u izbor ko je veći, a ko manji Bošnjak, odnosno ko je za jednu, a ko za drugu islamsku zajednicu“.

„Kad takve dileme postavite pred birače, onda je uzaludno da ljudima šaljete poruke o kulturi, informisanju i obrazovanju, što su poslovi kojima bi trebalo da se bavi nacionalni savet, jer na takvom nacionalno-verskom terenu isključivo odlučuju emocije. I zapravo najveće iznenađenje predstavlja to što je Sulejman Ugljanin pobedio Muarema Zukorlića i to na njegovom terenu“, istakao je on.

Ocenio je da je „imajući sve to u vidu, lista ‘Vakat je’ ostvarila dobar rezultat i odlućivaće o budućem sastavu Nacionalnog saveta, što je i bio njen prevashodni cilj kada je formirana“.

Ljajić je dodao da je „dobra stvar što je izborni dan protekao u mirnoj atmosferi“.

On je čestitao izbornim pobednicima izrazivši očekivanje da će se budući saziv Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne zajednice baviti pitanjima koja su predvidjena zakonom, a to će biti moguće ukoliko se obavi depolitizacija saveta, koji treba da bude nosilac očuvanja kulturnog identiteta nacionalnih zajednica.