Ministarstvo kulture osudilo karikaturu na naslovnoj Danasa

Vesti 09. nov 201815:40 > 15:48
Danas/ Screenshot

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je osudilo karikaturu Predraga Koraksića Koraksa na naslovnoj strani dnevnog lista Danas.

Ministarstvo je ocenilo da se tom karikaturom u neprihvatljiv i moralno nedopustiv kontekst direktno ili indirektno stavljaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poslanici Aleksandra Martinović i Vladimir Orlić.  

Na naslovnoj strani lista je karikatura na kojoj lider nemačkih nacista Adolf Hitler i ministar njegove propagande Jozef Gebels drže u naručju poslanike Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića.  

Ministarstvo je ocenilo da je karikatura krajnje neprimerena, te izražava nezadovoljstvo i osuđuje ideju lista Danas, kojom se „dovodi u pitanje dostojanstvo predsednika Srbije i poslanika Skupštine“.  

„Napominjemo da ta uvredljivost dolazi u trenutku kada i predsednik države i Vlada Republike Srbije daju veliki doprinos medijskim reformama koje su u toku“, navodi se u saopštenju ministarstva.  

Ministarstvo je navelo da će uvek podržavati slobodu medija i govora, dobronamernu kritiku i iznošenje drugačijeg mišljenja, što su i osnovni postulati demokratije, ali će uvek i osuđivati svaki čin koji nije u skladu s kodeksom i moralnim normama civilizovanog društva.  

„Ministarstvo kulture i informisanja ujedno smatra da je kada je reč o naslovnim stranama, karikaturama i satiri, neophodno imati meru i dostojanstvo, što u ovom slučaju dnevni list ‘Danas’ nije poštovao“, zaključuje se u saopštenju. 

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović je u utorak, 6. novembra, u Skupštini Srbije optužio dnevni list Danas da vodi „harangu protiv SNS i nedužnih ljudi“, koja je „nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera“, a njegov zamenik Vladimir Orlić je taj dnevni list nazvao „Danasoid“, a za novinare tog lista rekao da su „sramota za srpsko novinarstvo“.  

Treba napomenitu da se Ministarstvo kulture nije oglasilo s tim u vezi, kao ni u slučaju naslovne strane Ilustrovane politke „Psi su pušteni“, na kojoj se nalazi fotografija psa iskeženih zuba i naslovne strane nekoliko nezavisnih srpskih medija.

Na šest strana u Ilustrovanoj politici prenet je tekst u kome se pojedini mediji optužuju za neprijateljsko delovanje protiv Srbije i postavlja pitanje zašto na takvo delovanje, kako se navodi, Radio-televizija Srbije i list Politika ćute.

Mirović: Vulgaran i primitivan odnos prema javnosti

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je sa zvanične imejl adrese Pokrajinske vlade uputio medijima izjavu u kojoj piše da je uredništvo lista „Danas“ pokazalo „vulgaran i primitivan odnos“ prema svojim čitaocima i celokupnoj javnosti.

„Medijske slobode ne mogu ići dotle da najvećeg zločinca u istoriji čovečanstva, Adolfa Hitlera, čak ni u karikaturi, upoređuju bilo gde i s bilo kim, pa ni s predsednikom Srbije i njegovim saradnicima koji su izabrani na slobodnim, demokratskim izborima“, napisao je Mirović.

Dodao je da je naslovna strana „Danasa“ posebno uvredljiva za žrtve Drugog svetskog rata i njihove potomke, medju kojima su i grašani Srbije. „Posebno je zapanjujuća činjenica da je karikatura objavljena na Medjunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Najmanje šta očekujemo od uredništva lista ‘Danas’, jeste izvinjenje za ovaj sraman čin“, dodao je Mirović.

Martinović: Taj karikaturista je udario šamar celom srpskom narodu

Nije primereno da se u Srbiji crtaju Hitler i Gebels kako mlekom hrane dva poslanika Srpske napredne stranke i to nanosi ogromnu štetu državi Srbiji i parlamentu, izjavio je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović povodom karikature u Danasu.

Martinović je, na sednici skupštinskog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, čiji je predsednik, rekao da je ta karikatura na naslovnoj stranici jednog dnevnog lista, koji očigledno drži stranu opoziciji, što je, kako je ocenio, sasvim legitimno, „prevazišla ne granicu dobrog ukusa, granicu zdravog razuma“.

„Što je najgore ta karikatura je izašla iz pera čoveka koji se hvalio da je iz antifašističke porodice, da je stradao od fašista, da mu je majka jedno vreme bila u logoru“, rekao je Martinović.

Prema njegovim rečima, taj karikaturista je udario šamar celom srpskom narodu. „Znam ja koga na toj karikaturi predstavlja Hitler, znate i vi, a tom čoveku je od hitlerovaca pobijena skoro cela porodica u Bosni i Hercegovini za vreme Drugog svetskog rata“, rekao je Martinović.

Ti mediji, naveo je Martinović, jako dobro znaju šta rade i za koga rade, kao i da su oni preuzeli ulogu opozicije, jer je opozicija slaba i neorganizovana.