Vučić: Niko u regionu, po snazi, ne može da se poredi sa VS

Vesti 10. nov 201811:17 > 14:02
Izvor: Tanjug/ Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko u regionu po snazi ne može da se poredi s Vojskom Srbije.

Vučić je na poligonu „Pasuljanske livade“ kazao da u regionu samo Rumunija ima veću vojsku od Srbije. „Mi i Mađari smo tu negde, a svi ostali su daleko, daleko iza. Naravno Grčka ima ogromnu vojsku, to nisu uporedive cifre, ali sve ovo drugo i prostor bivše Jugoslavije… Mi dramatično snažimo našu vojsku, ti naši koraci nisu od milje, to su koraci od sedam milja“, kazao je Vučić za RTS.

Vučić je najavio povećanje plata od devet odsto, a pripadnicima Bezbednosno-informativne agencije prosečnu platu od 100.000 dinara.

On je naveo da je problem Vojske Srbije nedostatak ljudi i ukazao na to da je najveći broj pripadnika vojske sa juga Srbije.

Vučić je, posle vežbe na „Pasuljanskim livadama“ u okviru združene vojne vežbe „Vek pobednika 1918-2018“, kazao da je zadovoljan kako je vežba izvedena, da je sve „izvanredno izvedeno, osim dve rakete koje su ‘dale otkaz’, sve ostale su pogodile svoj cilj“.

„Mnogo sam srećan, kada je drhtala zemlja, kada su svih osam migova nadletali… Jedna bomba je teška 250 kilograma, treslo se pola brda čini mi se, to je da uništi sve“, rekao je Vučić.

On je najavio da će u 2019. godini moći da se vide velika ulaganja u Vojsku. „Kada sam postao ministar odbrane imali smo jednu neispravnu letelicu, MIG 29, a danas imamo osam ‘dvadeset devetki’ koje su letele, imamo ih 10 ukupno, videli ste tenkove, najviše do sada, 100 tenkova učestvuje u čitavoj vežbi, videće ih Sremci, Banaćani“, rekao je Vučić.

„Tenkovska smo velesila po broju“

On je pohvalio izviđače i dodao da su uspeli tako da se sakriju, da ih sa 10 metara niko nije video.

„Mi imamo mnogo tenkova, tenkovska smo velesila po broju, nismo imali ni 30- 40 koji su suštinski radili, nisu neki imali akomulatore, ali najveći problem je uvek bio sa posadama. Imali smo maksimalno 65 posada, a danas imate 100 posada iz aktivnog sastava, to pokazuje ozbilju snagu“, zaključio je Vučić.

Vučić je rekao da očekuje u narednoj godini od Rusije nova oklopna vozila, modernija, i još 30 tenkova, a od Kine prve bespilotne letelice vredne oko 30 miliona evra.

„Vojnicima moramo da rešimo pitanje više pari čizama i unifirme, ne dva ili tri para čizama, već više pari i uniformi, jer oni su radili prethodnih sedam – osam dana svaki dan su morali da peru majice i uniforme“, kazao je Vučić i dodao da se uniforme prave u tri smene.

„Ostvaren ogroman rezultat u osnaživanju vojske“

Predsednik Vučić izjavio je da će država nastaviti sa ulaganjem u Vojsku, u nabavku oružja i oruđa, iz preventivnih razloga kako bi se sačuvali mir i stabilnost.

Vučić je po zavšetku vežbe na poligonu Pešter kazao da je ostvaren ogroman rezultat u osnaživanju vojske, zbog čega današnja VS i ona iz 2013. godine nisu iste.

Prema njegovim rečima, do marta naredne godine, stići će još četiri aviona MIG 29 iz Belorusije, čime će ih ukupno biti 14.

Dodao je da stiže i novih devet nemačko-francuskih helikoptera H 145 za vojsku i policiju, tri borbena helikoptera MIG 35, još tri MIG 17.

„Biće novih tenkova, novi borbenih vozila. To radimo da bismo mogli da sačuvamo slobodu, nezavisnost naše zemlje i da bismo imali mir“, rekao je on.

Vučić je istakao da novo oružje nije tu da bi bilo upotrebljeno, već da „svako razmišlja kakav bi odogovor Srbije bio u slučaju potencijalnog napada“.

On je kazao da je za budžet ministarstva opredeljeno 650 miliona evra, ali da je realni budžet mnogo viši i da se kreće od milijardu do milijardu i 50 miliona evra.

„Prošli smo kroz muke tantalove, ali evo pogledajte ove momke kako su srećni, osmeh sa lica ne možete da im skinete, a biće toga još“, kazao je Vučić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je na uspešno organizovanoj i izvedenoj vežbi.

„Ovo je potrebno da bi se saučovao mir, a da bi se sačuvao mir Srbija mora da ima razvijene, moćne oružane snage. To kod nas, koji živimo izvan Srbije, a Srbi smo, izaziva veliki ponos“, kazao je Dodik.

Vežbi na poligonu Pešter prisustvovla je premijerka Srbije Ana Brnabić sa ministrima, kao i predsednica Vlade RS Željka Cvijanović