Vučić: Pobeda, Elektromreža Srbije ostaje na severu Kosova

Vesti 10. nov 201813:27 > 14:09
Izvor: Tanjug/ Dimirije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija ostvarila pobedu na glasanju u Evropskoj mreži operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO), što omogućava da Elektromreža Srbije ostane deo energetske mreže na severu Kosova i Metohije.

„Imam dobru vest, to je mala pobeda, ali smo veoma srećni“, kazao je Vučić posle vojne vežbe na poligonu „Pešter“. 

Vučić je rekao da je Mađarska glasala protiv predloga Kosova, kao i Bugarska, Rumunija, Grčka, Bosna i Hercegovina, a po prvi put Makedonija i Crna Gora bile su uzdržane. 

PROČITAJTE I:

„To je za nas važna pobeda, za njih mali poraz, a za nas velika pobeda. Posebno što smo bili u pravu, što je pravda bila na našoj strani, nije bilo fer da nam to urade i eto nisu uspeli“, kazao je Vučić i dodao da je to za Srbiju značajnije od samog Interpola.

Vučić je dodao da prištinske vlasti nisu uspele da urade ono što su planirale u energetskoj agenciji.

„To ne bi moglo da bude bez značajnog uticaja mađarskog naroda i Mađara iz naše zemlje, hvala još jednom gospdinu (Ištvanu) Pastoru“, rekao je Vučić. 

Evropsku mrežu operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO) čine 43 operatora prenosnog sistema električne energije iz 36 zemalja Evrope. 

ENSTO je nedavno naveo da „radi na obuci o mrežnim kodovima koji će biti otvoreni za zemlje koje nisu njene članice – za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju i Kosovo.

Šanse Kosova da postane članica Interpola – ogromne

Aleksandar Vučić ocenjuje da su šanse Kosova da postane članica Interpola ogromne, ali da će se Srbija boriti do poslednjeg trenutka.

„Imaju veliku većinu, njihove šanse su ogromne, svi rade za njih, i Amerikanci, Nemci i Francuzi, mi smo mali, imamo nekoliko prijatelja i molimo ih da nam pomognu“, rekao je Vučić. 

Generalna skupština Interpola održaće se u drugoj polovini novembra u Dubaiju gde će se, prema navodima njegovih zvaničnika, razmatrati zahtev Kosova da postane član te međunarodne policijske organizacije.

Vlada će naći odgovor za Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Vlada naći odgovor za novinsku agenciju Tanjug u skladu sa zakonom.

Vučić je kazao da ta medijska kuća dobro radi, a da je on bio napadan kada je stupio na snagu zakon kojim je predviđeno gašenje Tanjuga i da je ponovo na meti kritika što i dalje nesmetano radi. 

„Prvo su me napadali kada su objavljivali smrtovnicu Tanjuga na naslovnoj strani Politike, govorili su ugasio si Tanjug, pa Tanjug nije ugašen, sada vode hajku protiv svih nas zato što radi, iako Tanjug radi svojim sredstvima, ali Vlada će naći odgovor u skladu sa zakonom na to“, rekao je on. 

Posle neupešne privatizacije Tanjuga – pošto u dva navrata nije bilo zainteresovanih za kupovinu državne agencije, u skladu sa Zakonom o informisanju i medijima, 31. oktobra 2015. automatski je prestao da važi i Zakon o Tanjugu. Vlada Srbije je 3. novembra 2015. donela Odluku o pravnim posledicama prestanka rada Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug, koja je dva dana kasnije i zvanično stupila na snagu. 

Potom su ispunjeni svi uslovi i obaveze iz Odluke Vlade Srbije, izuzev brisanja Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug iz registra privrednih društava, koji vodi Agencija za privredne registre, ali Tanjug i dalje nesmetano radi, bez zakonskog osnova, koristeći i državnu pomoć. 

Istraživanju CINS-a, koje je objavljeno u maju ove godine, 33 institucije, javna preduzeća i lokalne samouprave isplatile su Tanjugu 114,4 miliona dinara od tog datuma do kraja 2017. Analize CINS-a pokazuju da je država samo za gašenje agencije dala 76,8 miliona dinara, dok je Tanjug prošle godine založio umetnička dela kako bi odložio poreski dug na rate u trajanju od pet godina. Uz to, državne institucije su od novembra 2015. do kraja 2017. izdvojile više od 37,6 miliona dinara za sklapanje komercijalnih ugovora sa Tanjugom.

Najveće isplate – od preko milion dinara – za osnov su imale ugovore koji su sklapani sa Tanjugom kroz sprovođenje javnih nabavki, uglavnom za usluge medijskog praćenja, snimanja aktivnosti, usluga produkcije tekstova, fotografija, videa i montaže. Najviše novca dali su Centar beogradskih festivala, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, te Kancelarija za Kosovo i Metohiju.