Lazanski: Vučić u Parizu mudro, državnički istrpeo

Vesti 12. nov 201809:36 > 09:37
N1

Nije bilo nikakve logike u tome što je Hašim Tači tokom ceremonije u Parizu sedeo odmah iza svetskih lidera, za razliku od Aleksandra Vučića, ali je srpski predsednik u toj situaciji reagovao državnički, ocenio je vojni komentator lista Politika i narodni poslanik SNS-a Miroslav Lazanski.

POVEZANE VESTI

  „U diplomatiji su često protokol i forma važniji od suštine. To što se sad vade da su išli abecedom… a da li su vojnici ginuli po abecedi“, rekao je Lazanski govoreći o rasporedu sedenja na centralnoj svečanosti obeležavanja Dan primirja u Parizu, na kojoj su prisustvovali brojni svetski lideri.

Pariz nije pokazao poštovanje za srpske žrtve, kojih je u Prvom svetskom ratu bilo 1.240.000, kazao je on i dodao da je to odraz spoljne politike.

„Angela Merkel bila je u prvo redu, a Nemačka je izgubila rat. Ali to razumem jer je to taj dvojac, ali ne razumem zašto Tači da sedi u drugom redu, nema logike. Naravno da je to odraz spoljne politike Francuske, jer to nema veze sa ulogom u Prvom svetskom ratu. Srbija je skratila vreme tog rata za najmanje mesec dana“, rekao je.

Lazanski je ocenio i da je reagovanje Vučića u toj situaciji bilo – predsedničko.

„Šta je drugo mogao da uradi, verovatno je svoje emocije zadržao u sebi, nije mu bilo drago, ali nije mogao drugačije da postupi. To je mudro državnički istrpeo, nije bilo lako, ali i nama je poručio da je svestan o čemu se radilo tamo“, dodao je.

Ima kritike, vlast je tolerantna

Na pitanje kakav je prag toleranicije ove vlasti prema kritici, Lazanski je rekao da kritika izlazi u novinama, na televiziji, što znači da je vlast – tolerantna.

„Vidite da kritika izlazi u novinama, tu je vaša televizija, list Danas, znači ima kritike. Kad kritika izlazi u novinama, to znači da je vlast tolerantna. Koje drugo merilo postoji, jel imate neki kantar, vagu“, upitao je Lazanski.

#related-news_0

 Govoreći o karikaturi na naslovnoj strani Danasa, koja je nedavno izazvala kritike predstavnika vlasti, Lazanski je rekao da nije u redu stavljati karikaturu Hitlera u korelaciju sa nekim političarem, kad se zna šta je narod u Srbiji doživeo od u Drugom svetskom ratu od nemačke vojske.

„I satira ima granicu. Na prostoru Srbije crtati Hitlera tako, stvarno nema smisla. Oni ovde nisu simbol totalitarizma, već ubijanja. Neukusno je“, kazao je.

On je rekao i da se vlast ogradila od naslovne stranice Ilustrovane, kao i da je njena reakcija u tom slučaju bila primerena.

„Možda ministarstvo kulture nije reagovalo, ali reagovao je predsednik Srbije. Zakasnili su, promašlili su, trebalo je da reaguju, to je propust Ministarstva kulture, i to ozbiljan propust, ali je reagovao predsednik“, ocenio je Lazanski.