Simić: Ostanak Elektromreža Srbije veliko olakšanje

Vesti 12. nov 201810:25 > 10:26
N1

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da je informacija da će srpsko preduzeće "Elektromreža Srbije" ostati na Kosovu i Metohiji svim Srbima donela olakšanje i ocenio da je energetska nezavisnost i sigurnost od ogromnog značaja za četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

Simić je za Radio-televiziju Srbije kazao da se Srbi sećaju šta su doživeli 2009. godine kada su energetnski zavisili od Prištine.

POVEZANE VESTI

 „To je situacia u kojoj smo umalo bili blizu humanitarne katastrofe, kada je višednevnim isključenjem Priština pokušala da Srbe stavi u nemoguće uslove za život, zato je ova vest sa radošću dočekana među građanima“, kazao je Simić.

Povodom uvedenih carina od 10 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Simić je kazao da je poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel daje nadu da će ta odluka biti ubrzo povučena.

„Jednom političkom odlukom cena osnovnih namirnica skočila je za 10 odsto. Zato očekujemo da će Nemačka kao značajna članica EU koja se često pita o mnogim procesima ovde odlučiti za dodatan pritisak na Prištinu kako bi ona povukla ovakvu odluku“, rekao je Simić.

On je ocenio da je zahtev Prištine za članstvo u Interpolu „čista simbolika“, jer oni već sarađuju sa tom organizacijom.

Simić je kazao da Srpska lista ima jasan stav da neće podržati formiranje vojske Kosova, jer je to protivno Rezoluciji 1244 i nije u interesu srpskog naroda.

Podsetio je da je 26. marta ove godine 200 pripadika „policije Kosova naoružanih dugim cevima maltretiralo građane i političke predstavnike Srba“.

„Onda se sa razlogom postavlja pitanje šta će se desiti ako neko odluči da pošalje 1.000 ili 2.000 vojnih formacija na sever Kosova. Ja mislim da do toga ne sme da dođe i da međunarodna zajednica mora da izvrši pritisak na Prištinu, jer bi to značilo uvođenje u spiralu eventualnih sukoba širokih razmera“, zaključio je Simić.