U Srbiji i dalje ukorenjeni duboki stereotipi i predrasude

Vesti 16. mar 201515:47 > 15:49
N1

U Srbiji i dalje postoje duboko ukorenjeni i rašireni rodni, etnički i drugi stereotipi i predrasude i socijalna distanca prema pojedinim grupama, navodi se u izveštaju poverenice za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić za 2014. godinu, koji je podnet Skupštini Srbije.

To su, kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Poverenice, ključne prepreke za uspostavljanje stvarne jednakosti i pune društvene uključenosti svih društvenih grupa i pojedinaca.

„I ovaj peti redovni izveštaj Poverenika za zaštitu ravnopravnosti pokazuje da je evidentno da društvenu stvarnost u Srbiji obeležavaju duboko ukorenjeni i rašireni rodni, etnički i drugi stereotipi i predrasude i visok nivo socijalne distance prema pojedinim nacionalnim, verskim, seksualnim i drugim manjinama“, dodaje se.

Zato je, kako se navodi, i pored relativno zadovoljavajućeg antidiskriminacionog pravnog okvira i brojnih aktivnosti na planu sprečavanja i suzbijanja diskriminacije, ta negativna i opasna društvena pojava još uvek široko rasprostranjena u Srbiji.

Izveštaj za 2014. godinu, pokazuje da Poverenik i dalje najveći broj pritužbi dobija zbog diskriminacije po osnovu nacionalne pripadnosti, a slede pritužbe koje za osnov diskriminacije imaju etničko poreklo, zdravstveno stanje, starosno doba, invaliditet i pol.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Poverenika, više od trećine pritužbi tokom 2014. godine podneto je zbog diskriminacije u postupku zapošljavanja ili na radnom mestu.

Slede pritužbe podnete zbog diskriminacije u postupcima pred organima javne vlasti, pružanju javnih usluga i korišćenju objekata i površina, u obrazovanju i stručnom osposobljavanju.

Najviše pritužbi je, kako se navodi, podneto protiv pravnih lica i državnih organa.

Navodi se i da Poverenik i dalje prima relativno veliki broj pritužbi koje se odnose na povrede zakona koje nisu u njegovoj nadležnosti, što pokazuje da građani još ne razlikuju diskriminaciju od drugih nezakonitih postupanja i nisu u potpunosti upoznati sa ovlašćenjima Poverenika.