Meštani Zeoke: Kao u pustinji smo, Kolubara odlaže sastanak

Vesti 12. nov 201819:16 > 19:18
N1

Posle meštana Velikih Crljena, Televiziji N1 su se javili i meštani naselja Zeoke jer i oni muče muku sa Rudarskim basenom "Kolubara" kraj kojeg žive. Naime, na 20-ak metara od kuća meštana Zeoke, već više od godinu dana, bageri pripremaju teren za otvaranje novog kopa za eksploataciju uglja za potrebu Elektroprivrede.

Podsećaju da do kraja 2018. ističe rok za njihovo preseljenje, ali da im država ne nudi nikakvo rešenje.

Selo u kojem budilnici nisu potrebni – doduše, ne zbog kukurikanja petlova, već zbog brujanja bagera.

„Negde od 7, pola 8, dok se vidi – do 5“, kaže Milena Srdanović, meštanka Zeoke.

To je radno vreme mašina koje na 20-ak metara od kuća meštana Zeoke, više od godinu, pripremaju teren za novi kop uglja Rudarskog basena Kolubara.

POVEZANE VESTI

Pokrenule su iskopine čak i lisice i šakale, opisuju meštani, taoci uzburkanog životinjskog sveta, buke, prašine i pukotina na zidovima kuća.

Da tako nešto neće doživeti obavezala se „Kolubara“ još 2014. Kao rok za preseljenje meštana Zeoke dogovorena je 2018. Godina je na izmaku, a za 62 domaćinstva još nema rešenja.

„Došao nije niko, a mi smo se obraćali svima“, kaže Milena Srdanović, meštanka Zeoke.

Pisali su opštini, EPS-u, ministarstvima rudarstva i infrastrukture – uzaludno. Lokalni mediji, ukazuju stanovnici Zeoke, ovo nisu hteli da objave, pa su pozvali N1.

„Ostao sam sam ovde kao u pustinji“, kaže Mihailo Rajković, meštanin Zeoke.

Žali se Mihailo Rajković, nejasno mu je po kom aršinu je raseljeno 13 najbližih komšija, a on ne. Tačnije, jasno mu je… „Ali, neću da pričam“, kaže.

Sumnjaju meštani da eksproprijacija nije rađena „ni po babu, ni po stričevima“. Oni koji su imali sreće su uzeli novac i pobegli, a komšije ostavili bez vrtića, škole, doma zdravlja, pa čak i ulične rasvete. Katanac su na vrata stavili i lokalni bife, ali i dućan.

„Ovde“ zato vekna hleba košta 300 dinara, prema računici meštana. Jer umesto da tu namirnicu kupuju  na šalteru u selu, po istu svakog dana moraju u Lazarevac.

„Znači sedneš u auto, za dva hleba 10 kilometara“, kaže meštanka Slavica Srdanović.

A sve to na samo 50 km od centra prestonice.

„I ovo je Beograd, nije ono samo najuži centar. Šta mi imamo od fontane koja peva? Nemamo ništa“, kaže Slavica Srdanović.

„Ja sad treba da se radujem novogodišnjoj rasveti u Beogradu nama su odneli i ove 2-3 sijalice što su radile“, kaže Milena Srdanović.

Da su prioritet u „Kolubari“ im je poslednji put rečeno, sećaju se, pre dva meseca. Obećan im je tada i sastanak za 15 dana – ali se nikada nije dogodio.

EPS: Poštujemo zakone

Odgovor EPS-a prenosimo u celosti:

Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ i ogranak RB „Kolubara“ dosledno poštuju zakone i propise Republike Srbije pri realizaciji procesa eksproprijacije za potrebe poizvodnje uglja na površinskim kopovima.

Zeoke se raseljavaju prethodnih 35 godina deo po deo, a po potrebama za napredovanje rudarskih radova. Poslednjim Sporazumom o preseljenju naseljenog mesta Zeoke, EPS je izašao u susret zahtevima meštana i predvideo je da i stanovnici dela Zeoka, čije nepokretnosti nisu predviđene za izvođenje rudarskih radova, budu iseljeni. Sporazum se pored ostalog odnosi i na raseljavanje oko 62 domaćinstva u zoni koja nije pod direktnim uticajem izvođenja rudarskih radova.

Planskim aktom koji je usvojen na Vladi u novembru 2017. godine, stvoreni su uslovi za sprovođenje Sporazuma koji je zaključen sa mesnom zajednicom Zeoke. Donošenjem tog planskog akta stvoren je pravni osnov za podnošenje predloga za utvrđivanje javnog interesa i sprovođenje postupka eksproprijacije.

Javni interes moraju potvrditi nadležni organi da bi se nakon toga u dogovoru sa Mesnom zajednicom Zeoke utvrdio vemenski redosled prema kojem će se sprovesti raseljavanje domaćinstava koja su u zoni van direktnog uticaja izvođenja rudarskih radova.