Francuski novinar: Greška birokratije, nije do Makrona

Vesti 14. nov 201818:05 > 18:09
Screenshot

I dalje je u fokusu javnosti rasporeda sedenja na obeležavanju 100 godina primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu. Članak o tome posvetio je i francuski dnevni list "Figaro". Nekadašnji reporter tog lista Reno Žirar za N1 kaže da je na delu "velika greška francuske birokratije" i da nije bila odluka Makrona da Vučić ne bude smešten pored njega.

U tekstu pod nazivom „Srbija nepravedno ponižena na komemoraciji 11. novembra“, list podseća da je protokol Jelisejske palate smestio predsednika Srbije izvan zvanične tribine, stavivši ga tako izvan dometa televizijskih kamera.

Nekadašnji reporter tog lista Reno Žirar za N1 kaže da je na delu „velika greška francuske birokratije“ i da, prema njegovom mišljenju, nije bila odluka Emanuela Makrona da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne bude smešten pored njega.

Žirar ne veruje da će događaji u Parizu uticati na srpsko – francuske odnose, koje vidi kao odlične.

POVEZANE VESTI:

Dodaje da u poslednjim događajima ne treba tražiti simboliku, jer, smatra Žirar, ni predstavnici najvećeg saveznika Francuske – Velike Britanije, nisu prisustvovali ceremoniji.

„Mislim da je jako dobro to što je Figaro napisao članak o nepravdi koja se desila tokom održavanja komemoracije 11. novembra i obeležavanja 100 godina od kraja rata. Francuska i Srbija su zajedno ratovale protiv Nemačke i bile su saveznice, Francuska je ušla u rat na strani Srbije. Ne mislim da je Francuska bilo šta namerno uradila, zato što – na primer – na komemoraciji nije bio premijer ili predstavnik Velike Britanije, iako su posle francuskih, britanski vojnici pretrpeli najveća zrtve na francuskom tlu“, kazao je Žirar.

Dodaje i da su mnogi francuski političari govorili o velikoj grešci koju je napravila francuska birokratija.

„Marin Le Pen je to spomenula u njenom govoru u jednoj radio emisiji. Ja ne mislim da je to institucionalno namerno urađeno, mislim da je to birokratska greška, greška francuske birokratije i ljudi koji rade sa predsednikom Makronom, koji očigledno ne znaju istoriju, koji ne znaju kakve su žrtve Srbija i Francuska pretrpele tokom tog rata i da je Srbija izgubila 27 posto stanovništva tada. Predsednik Makron nije učestvovao uopšte u organizaciji, zato ne mislim da je namerno učinjeno i naravno da su Srbija i Francuska saveznici, svi obrazovani Francuzi znaju kakvu je Srbija imala ulogu i nadam se da će taj savez da potraje“, naglasio je Žirar.