Jovanović: Ambasada u Parizu morala da zna protokol

Vesti 15. nov 201808:41 > 08:42
N1

Šef deska lista Blic Ivan Jovanović ocenio je u Novom danu, komentarišući raspored sedenja na komemoraciji u Parizu, da ga malo brine i odsustvo našeg osećaja. "Šaljemo tamo predsednika, on ne zna čovek gde će biti smešten, to je Ambasada u Parizu, morali su da znaju protokol", kaže.

Govoreći o rešavanju pitanja Kosova, kaže da se u najoptimističnijim varijantama pominjala i 2018. godina.

„Bojim se da je i 2019. suviše optimistična. Angela Merkel je stava da želi da pomogne da se to pitanje reši, ali ono što je problem je stav Nemačke, koji je najtvrđi u Evropi. To je jedina liderka koja je do kraja ostala stava da promene granica nema“, kaže on.

Komentarišući dijalog u Briselu, kaže da on faktički skoro ne postoji.

„Oni kada se sastanu samo kažu da je to bio najgori razgovor do sada, iako mislim da put u EU ne treba da se dovodi u pitanje, moram da kažem da zaista zabrinjava poneki put defanziva briselskih činovnika, i Mogerini, i Hana“, kaže Jovanović.

Kaže da i Rusija, i naš odnos sa njom usporava te integracije.

„Čini mi se da je i 2025. godina prilično optimističan scenario“, kaže on.

Govoreći o tekstu francuskog lista Figaro, gde se navodi da je „Srbija nepravedno ponižena na komemoraciji u Parizu“, Jovanović kaže da znači kada se prvo izvini francuski ambasador i da znači kada najznačajniji francuski list to uradi.

„Tu se vidi da on oseća prijateljstvo i zahvalnost prema srpskom narodu 1918. godine. Ovo je zaista bio veliki gaf“, ocenjuje on.

Ističe da ga malo brine i odsustvo našeg osećaja.

„Šaljemo tamo predsednika, on ne zna čovek gde će biti smešten, to je Ambasada u Parizu, morali su da znaju protokol“, kaže.

Dodaje da je dobra stvar što nismo dizali tenziju i slali protestne note.

„Obećao je predsednik da ćemo Makrona veličanstveno dočekati, ali mu treba postaviti pitanje šta se tu zaista desilo“, kaže Jovanović.

Komentarišući slučaj bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog, kaže da regularnim putem sigurno nije otišao u Mađarsku.

„Indikativno mi je da je otišao baš u Mađarsku, kod Orbana. Očigledno nije slučajno izabrao Mađarsku. Rizikujući da ću da pogrešim, mislim da će situacija da se reši tako da Gruevski neće otići u Skoplje“, kaže.

Pogledajte celo gostovanje u Novom danu: