Kićenju Beograda nema kraja, naručeni ukrasi za 250.000 evra

Vesti 15. nov 201818:47 > 19:01
N1

U Beogradu je u četvrtak uveče upaljena novogodišnja rasveta. Ima je duplo više nego prethodne, skoro je i duplo skuplja, a počela je da se postavlja još letos. Posao vredan skoro 300 miliona dodeljen je firmi Kip lajt, onoj koja u ovom gradu na tenderu nema konkurencije.

I tu nije kraj. Tek što je celokupno novogodišnje osveteljenje kupljeno od Kip lajta, ova firma je pre pet dana dobila još jedan posao. Stižu novi ukrasi – oko 300 komada koje će poreski obveznici prestonice platiti skoro 36 miliona dinara. U prevodu: jedan ukras – dve prosečne plate u Srbiji. 

Gradski sekretarijat koji se, kako mu i ime kaže, bavi poslovima odbrane, vanrednim situacijama, komunikacijom i koordinacijom s građanima, tim istim građanima poznatiji je po gotovo opsednutosti novogodišnjim ukrasima. Tako se prošle godine proslavio nabavkom novogodišnje jelke od 83.000 evra, te novogodišnjih lančanica vrednih 200.000 evra. Ove godine sekretarijat diže ulog, pa je pre samo nekoliko dana iz gradske kase potrošio 250.000 evra na 300 svetelećih ukrasa, navodno ne novogodišnjih, već takozvanih ukrasa za manifestacije. 

Svetleće drvo – tri komada, 35 buketa sa cvetom, trouglastih cvetova 25 komada, 55 plavo belih cvetova, isto toliko buketa, ali zato 90 komada svetleće kiše, 16 kompleta srpskih zastava i 14 cvetova sa zvezdicama.

Pa, iako su gotovo svi sveteleći elementi od aluminijuma, osim svetleće kiše koja je zapravo gumirani kabl bele boje – koštaju ko da su pozlaćeni. Ispada da samo jedan u proseku košta skoro 100.000 dinara ili dve prosečne srpske plate. I kojim su to manifestacijama namenjeni? To su sekretrijat koji vodi Darko Glavaš pitali i novinari Pištaljke. 

N1

„Oni su se držali nekih uopštenih odgovora na osnovu kojih mi zaista ne možemo da znamo na koje su manifestacije mislili. U svakom slučaju tvrde da je najveći broj manifestacija posle leta, a da su ovi ukrasi namenjeni za manifestacije na otvorenom“, kaže novinarka Pištaljke Snežana Đurić.

A ipak, sve ovogodišnje manifestacije na otvorenom čiji je Grad osnivač ili pokrovitelj već su održane, osim novogodišnjeg dočeka. Nadležni u gradu tvrde da ne znaju ni kakvi ukrasi ni za koje manifestacije, pa će sekretara Glavaša sačekati da se vrati sa službenog puta u ponedeljak i razjasni ovu nabavku. Ipak, pravo razjašenjenje duguje Uprava za javne nabavke, koju činjenica da je i na ovom tenderu Kip lajt bio jedini ponuđač očito nimalo ne uzbuđuje.

„Dakle, imamo jednu instituciju koja apsolutno ništa ne čini da se poveća konkurentnost prilikom kupovine roba i usluga od strane države, a to joj je jedini posao“, dodaje Snežana Đurić. 

Ćutala je Uprava za javne nabavke i kada je Javno osveteljenje kupilo novogodišnju rasvetu vrednu 300 miliona dinara. Opet od iste firme.