Mihajlović: Svaki život je važan, zato gradimo autoputeve

Vesti 18. nov 201812:20 > 12:22
TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE/ MILETA MIRCETIC

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je povodom Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, da je svaki novi put koji se izgradi i sve što Srbija radi u oblasti infrastrukture važno zbog veće bezbednosti u saobraćaju.

Ona je u pisanoj izjavi navela da država čini sve da uradi svoj deo posla, da gradi infrastrukturu, i da je tu da napravi sistem i pravila, ali istakla da to ne umanjuje odgovornost svakog učesnika u saobraćaju, posebno odraslih koji nisu odgovorni samo za sebe, već i za svoju decu, porodicu, prijatelje, kao i za sve druge učesnike u saobraćaju.

„Ako želimo da zaista budemo solidarni sa žrtvama saobraćajnih nezgoda i svima koji su izgubili u saobraćaju nekog svog, treba da pođemo od sebe i da ne dozvolimo da zbog trenutka nepažnje, prebrze vožnje ili nepoštovanja bilo kog pravila, nečiji život bude ugrožen“, navela je Mihajlović.

Ona je naglasila da je u Srbiji za prethodnih nekoliko godina izgrađeno više od 200 kilometara novih autoputeva, što direktno doprinosi da se sačuvaju životi, jer se saobraćaj preusmerava sa starih manje bezbednih saobraćajnica.

Takođe, kako je dodala, statistika o broju saobraćajnih nezgoda u 2018. godini pokazuje da mere koje se preduzimaju u svim delovima saobraćajnog sistema, od rada na edukaciji, do boljeg nadzora i sankcionisanja rizičnog ponašanja, daju rezultate u povećanoj bezbednosti u saobraćaju.

„Milijarde evra koje ulažemo u izgradnju i obnovu puteva su ulaganje u razvoj, ali i investicija koje čuva živote svih koji se voze našim putevima. Podjednako važna je i obnova naših pruga, jer je železnica jedan od najbezbednijih vidova saobraćaja, ali građani nisu mogli dovoljno da je koriste, jer se u železnicu do pre četiri godine nije ulagalo“, dodaje ona.