Radić: Ohrabrujuća barijera makar neke institucije Kosovu

Vesti 20. nov 201812:50 > 13:04
N1

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je, povodom odbijanja zahteva Kosova da postane članica Interpola, da je ohrabrujuće da je bar neka od međunarodnih institucija od kredibiliteta postavila barijeru Prištini.

PROČITAJTE I:

 „U poslednje vreme je bilo mnogo poraza iz srpskog ugla. Svedoci smo velikog truda prištinskih vlasti da se oforme oružane snage i blagonaklonosti nekih zemalja za tu ideju, pa sve do neprijatnosti u protokolu u Parizu, prilikom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Sve su to loši pokazatelji i sada je stigla konačno jedna dobra vest“, rekao je Radić. 

On je odbacio tvrdnje da bi odbijanje zahteva za članstvo Kosova u Interpolu moglo imati i neke bezbednosne reperkusije i podsetio da Kosovo ni do sada nije bilo član te organizacije.

„Ostaće neki status kvo. Priština će svakako pokušati ponovo. Na duže staze, zbog činjenice da vodeće sile zapadne civilizacije podržavaju nezavisnost Kosova, to deluje onespokojavajuće. Ali za sada, dok bitka traje, bitno je da imamo što više aduta u našim rukama koji se mogu upotrebiti u dijalogu. To je, iz ugla onoga ko vodi pregovora, korisno i iz psihološko-progagandnog ugla“, rekao je Radić.

Đukanović: Odluka Interpola vraća Prištinu za pregovarački sto

N1

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović izjavio je da će odbijanje zahteva za članstvo Kosova u Interpolu, omogućiti vraćanje Prištine za pregovarački sto sa Beogradom, koji se vodi u Briselu.

„Verujem da će ovo što se desilo sa glasanjem za članstvo u Interpol, pospešiti da Priština racionalnije sagledava svoju poziciju i da će ozbiljnije prisupiti dijalogu u okviru kojeg će sigurno jedna od tema biti i njeno predstavljanje na međunarodnom planu“, kazao je Đukanović. 

Đukanović, koji je i profesor na Fakultetu političkih nauka, ocenio je i da se Priština može posmatrati kao „dugoročni gubitnik“ kada su u pitanju njeni zahtevi za ulazak u Unesko ili Ujedinjene nacije. 

„Očigledno je da se broj onih koji glasaju za članstvo Kosova u pojedinim međunarodnim organizacijama ne poklapa sa brojem priznanja koji oni imaju“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, sada se može očekivati i da Priština ukine odluku o uvođenju taksi na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. 

„Priština sada treba da ukine takve ekonomske mere, jer će se na taj način otkloniti prepreka za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine i za njegovo uspešno okončanje“, kazao je Đukanović.