BIRN: Veselinović i Radoičić vlasnici firme s Koridora 11

Vesti 20. nov 201813:45 > 13:47
MUP

Zvonko Veselinović, jedan od najpoznatijih biznismena sa Kosova, više ne prikriva vlasništvo nad firmom Inkop iz Ćuprije, koja je dobijala unosne poslove na izgradnji Koridora 11, saznaje BIRN, koji dodaje da jednak udeo u toj firmi sada ima i Milan Radoičić iz Srpske liste, a manji Veselinovićev brat, Žarko.

Kako prenose, Dušica Maksimović, „za koju se do sada pretpostavljalo da je samo fiktivna vlasnica firme i paravan za poslove koje iz senke zapravo vodi Zvonko Veselinović“, i zvanično je predala firmu u njegove ruke.

Ona je, kako navode iz BIRN-a, 19. septembra 2018. godine na Veselinovića prenela 40 odsto udela tog preduzeća, dok je još toliko prepisala na njegovog kuma Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste, a preostalih 20 odsto udela preneto je na Veselinovićevog mlađeg brata Žarka Veselinovića.

Maksimović je udele trojici novih vlasnika, prenela bez naknade, pišeu ugovoru dostavljenom Agenciji za privredne registre (APR).

Ova promena u vlasničkoj strukturi preduzeća „Inkop“ usledila je tri meseca nakon što je Milan Radoičić promovisan u političara imenovanjem na mesto potpredsednika Srpske liste, iako je do tada bio poznat kao lokalni problematični tip koji „mrači i oblači“ na severu Kosova, piše BIRN, koji podseća da je o njemu prošle godine govorio i Oliver Ivanović. Ivanović je tada (oktobar 2017) rekao da severom Kosova vlada Milan Radoičić. Najviši državni funkcioneri su u početku redom negirali da znaju ko je on, kao i kakva je njegova uloga na Kosovu.

Milan Radoičić u telefonskom razgovoru za BIRN odbio je da komentariše na koji način je došao do udela u ovoj kompaniji: „Pa vi mislite stvarno da ja sad imam vremena da se bavim, uz svo dužno poštovanje prema vama, da ja vama novinarima objašnjavam kako sam ja to dobio. Ja u institucijama Srbije ne obavljam nijednu dužnost bilo kakvu političku ili funkcionalnu da bih ja imao prema vama nekakvu obavezu da to objašnjavam“.

Na konstataciju da je zvanično postao političar izborom na mesto potpredsednika Srpske liste, Radoičić je odgovorio da je to tačno, ali da ona „nije registrovana u sistemu Srbije“.

U vlasništvu firme stanovi i garaže

BIRN navodi da „Inkop“ u svom vlasništvu ima četiri nepokretnosti – dva stana i dve garaže.

Inkop je kao podizvođač „Energoprojekta niskogradnje“, koga je angažovao kineski „Šandong“, dobijao poslove na izgradnji Koridora 11. Osim „Inkopa“, na tom koridoru angažovana je i firma „Granit peščar“ koja se, takođe, dovodi u vezu sa Veselinovićima, a sada i sa Radoičićem, piše BIRN koji navodi da se radi o firmi koja je u suvlasništvu „Inkopa“, a da je predsednik Nadzornog odbora – Žarko Veselinović.

BIRN podseća da je Radoičić osuđivan za falsifikovanje lične karte 2010. godine. Osim toga, protiv njega i Veselinovića pred Višim sudom u Pirotu u toku je ponovljeno suđenje zbog optužbi da su sa još dvojicom optuženih, nezakonitim radnjama na izgradnji Koridora 10, počinili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od 26,5 miliona dinara, dodaju iz BIRN-a, uz konstataciju da je proces sada u svojevrsnoj blokadi zbog nedolaska optuženih na suđenje i višemesečnog čekanja veštaka.

BIRN navodi i da je Zvonko Veselinović 2003. godine hapšen na teritoriji Novog Pazara zbog heroina, a da je njegovog brata, Željka, 2013. godine Euleksov sud na Kosovu osudio na uslovnu kaznu od devet meseci zatvora zbog nedozvoljenog posedovanja oružja, kao i da su se vodili postupci za još neka krivična dela. Detaljnije na sajtu javno.rs.