Analitičari: Previše trijumfalizma Srbije, uskoro izbori

Vesti 21. nov 201810:35 > 10:51
N1

Nakon neuspeha Kosova da postane članica Interpola, srpsko mahanje skupljanjem glasova je bilo kontraproduktivno, kaže Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose. Analitičar Cvijetin Milivojević dodaje da uprkos diplmatskoj pobedi Srbije, Kosovo ostaje crna zona na karti Interpola, što nije dobro.

Milivojević kaže da, ako pođemo od pretpostavke da je cilj da se onemogući ulazak Kosova u Interpol, neuspeh Kosova da postane član Interpola jeste diplomatska pobeda Srbije, ali s druge stane, ako će Kosovo i dalje ostati crna zona na karti Interpola, onda to nije dobro.

 „Imamo slučaj javnog streljanja Olivera Ivanovića, gde se dva sistema sudstva prebacuju lopticu sa jedne na drugu stranu“, rekao je Milivojević.

Janjić pocenjuje da ovo predstavlja kontinuitet politike Srbije.

„Ovo je Vučićev pokušaj zamrzavanja konflikta, politika statusa kvo, i svakim danom smo sve dalje i dalje od politike normalizacije odnosa. To je nova činjenica sa kojom treba da se suočimo“, kaže on.

Janjić je dodao i da nema spora da su se u Interpolu dva pitanja prelomila, pitanja statusa i pitanja bezbenosti.

„Tek smo ušli u ring. Kad prvi put zadate udarac, nije dobro ovako slaviti, jer ćete posle patiti.. ušli smo u jednu borbu, ja volim da čitam nove stvari kod Vučića, a on je rekao da mi sad dugujemo zemljama koje su glasale protiv“, „, kaže on.

Janjić zaključuje i da je „pobedio kriminal“. „I iza ove odluke su profiteri koji su se uplašili da mogu da se nađu na poternicima“.

Nakon neuspeha Kosova da postane članica Interpola, srpsko mahanje skupljanjem glasova je bilo kontraprodukvitivno.

„Od ovoga sreće neće biti, a posebno kad je Makron našao hrabrosti da se izvini, moraće i Vučić da nađe hrabrosti da se izvini za Dačićeve izjave.

Milivojević je rekao i da je zadovoljan kako je na glasanje u Interpolu reagovao Vučić.

„Vučićeva reakcija je sasvim pristojna, i zadovoljan sam tom reakcijom, za razliku od Dačića, to je bio višak adrenalina, malo neukusa.. imao sam utisak da je Dačić izgubio kompas, sreća pa je Vučić bio tamo pa je smirio stvar“, rekao je on.

Janjić ocenjuje da nije kraj dijaloga i da su lideri Kosova i Srbije u izbornoj kampanji koja će se voditi, kako ocenjuje, u februaru ili martu.

„To je kampanja. Oni igraju tu igru zbog izbora, ali rezultati i efekti ostaju, to se ne može popraviti, ne može da se očekje da posle ovakvog trijumfalizma, iako Vučić poziva da ga ne bude, da se ne bude odgovoran“, kaže.

„Oni pokazuju da su za zamrznuti konflikt“, dodaje Milivojević.

Milivojević se složio da smo jako blizu izborima.

„Slažem se s Janjićem da nastavak dijaloga sledi čim se digne tenzija preko lestvice normalnosti, sledi dijalog. Izbora će biti pre nego što neviđeni plan za Kosovo postane viđen. Zašto je to tako – Vučić želi da ima izbore pre nego što obnaroduje plan, jer su birači SNS bivši glasači iz vremena Miloševica i SRS…To klatno brzo može da se vrati na drugu stranu, onog trenutka kad on kaže – ovo je moj plan za Kosovo, ta podrška pada“, zaključio je on.

Kako je rekao, antiustavno je delovanje predsednika da o onome o čemu pregovara ne daje nikakvu informaciju građanima, to nisu stvari koje se smeju kriti od naroda i to nijedan suveren ne čini.

Janjić ocenjuje da se Srbija kreće ka zatvaranju u izolaciju, zatvaranje društva. „Ako se ovako nastavi, Srbija je buduće zatvoreno društvo koje je spremno da živi izvan istorije“.