Brnabić: SzS, a ne vlast, deli Srbiju na građansku i krezubu

Vesti 24. nov 201814:52 > 15:48
Tanjug/Zoran Žestić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da država neće tolerisati nasilje, da Vlada ili predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne mogu da se optužuju za stvaranje atmosfere linča, već da agresiju u društvo pre svega unose lideri Saveza za Srbiju (SzS).

Ona je, povodom napada na lidera Levice Srbije i jednog od osnivača SzS Borka Stefanovića, kazala da je policija odmah reagovala, da je predsednik odmah osudio nasilje i da opozicija stvara podele u društvu.

„Ko je mene nazvao kreaturom? Ko je nas nazvao ‘skotarijom’ i spodobama? Hajde da se vratimo normalnom diskursu, to je ono na šta sam ja uvek pozivala. Nemojte da (krivicu) prebacujete na nas, a da (istovremeno) pretite silovanjima i vešanjima“, rekla je Brnabić.

POVEZANE VESTI

Ona je navela da opozicija deli građane na „pametne i glupe, građansku i krezubu (Srbiju)“, da je uverena da će biti manje fizičkog nasilja kada prestane verbalno nasilje, zbog čega je pozvala lidere opozicije da prestanu sa „unošenjem podela u Srbiju“.

Rekla je da je ona bila sa Vučićem kada su dobili vest da je Stefanović napadnut, da je on bio „iznerviran zbog toga“ i da je nakon toga izjavio „da to ne sme da se dešava“ i da to „nije lice Srbije“.

Povodom ocene opozicije da vlasti stvaraju podele u društvu, kazala je da „ne prođe ni jedan dan“ da ona ne dobije pretnje na društvenoj mreži Tviter, ali da o tome ne govori u javnosti.

„Nažalost, u današnje vreme imate društvene mreže gde ne možete svakog da iskontrolišete. I ja za sve pretnje nikada nisam optužila opoziciju“, rekla je Brnabić.

„Situacija na Kosovu dosta mirnija, nismo naseli na provokacije“

Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je da je situacija na severu Kosova „dosta mirnija“, što je pripisala tome što su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada održali mir i stabilnost, odnosno „zato što nisu reagovali ishitreno“. 

Brnabić se zahvalila građanima na Kosovu, „koji nisu nasedali na provokacije“ i apelovala na partnere iz EU da reše problem uvoznih taksi, kako bi mogli da se nastave pregovari o stavkama koje su na dnevnom redu bile pre njihovog uvođenja. 

„(Vratimo se) na pregovore o regionalnom ekonomskom povezivanju, međusobnom priznavanju akademskih kvalifikacija, infrastrukturnoj povezanosti, da bi bili stabilni i kako bi prikazali stabilnost. Hajde da se okrenemo budućnosti“, rekla je Brnabić posle obilaska sigurne kuće u Beogradu i dodala da Srbija neće odustati od zaštite koju garantuje međunarodno pravo. 

Ona je navela da su sada evropske institucije na potezu, da trebaju da reaguju na kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i CEFTA, kako bi se Srbija i Kosovo vratili „za razne pregovaračke stolove“. 

Komentarišući zabranu ulaska srpske štampe na Kosovo, Brnabić je rekla da to predstavlja kršenje ljudskih prava i da se nada da će reagovati relevantne institucije koje se bave ljudskim pravima i pravima manjina, ali da „nije naivna“. 

Kazala je i da su prioriteti Srbije „moderna Srbija 21. veka, u kojoj svi imaju jednaku šansu“, ali da ne zna kakvu viziju imaju prištinske institucije. 

„Sve ono što ja vidim na terenu je dosta strašno. Za mene je to politika 19. veka… Koliko god je bilo lakše iz srca reagovati na prvu loptu i odgovoriti istom merom, zato što znate da ste u toliko stvari, kojima se igraju, vi jači, u vojsci i policiji, ali nećemo (postupiti) tako“, kazala je Brnabić.