Tači otputovao u SAD, sastaće se s Pompeom i Boltonom

Vesti 25. nov 201814:16 > 14:25
N1

Predsednik Kosova Hašim Tači otputovao je u zvaničnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama, gde će se sastati sa visokim predstavnicima SAD.

Tokom boravka u SAD kosovski predsednik će se sastati sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, Džonom Boltonom.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Tači će na tim sastancima razgovarati o bilateralnim odnosima, evroatlantskoj perspektivi Kosova, kao i o postizanju sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije koji će, „Kosovu osigurati priznanje od Srbije i otvoriti put članstva u EU, NATO i UN“.

Tači će se u Dalasu sastati i sa bivšim predsednikom SAD Džordžom Bušom, kao i sa albansko-američkom zajednicom. „Poseta predsednika Tačija Vašingtonu dolazi u važnom periodu za zemlju, u kojem Kosovo vrši napore za konkretizovanje evroatlanske perspektive i postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom, koji će rezultirati recipročnim priznanjem i članstvom Kosova u UN“, saopšteno je iz Tačijevog kabineta.

U SAD će tokom sledeće nedelje u odvojenoj poseti biti i predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.