Ilija Dević pravosnažno oslobođen optužbi za utaju poreza

Vesti 27. nov 201821:47 > 21:52
Google street view

Investitor u Autotransportno preduzeće (ATP) "Vojvodina" Ilija Dević saopštio je da je održana sednica po žalbi u Apelacionom sudu u Novom Sadu, gde je sada konačno i pravosnažno oslobođen optužbi za utaju poreza, a troškovi postupka su pali na teret države.

On je podsetio da je o prvostepenoj oslobađajućoj presudi obavestio javnost u julu ove godine, te da je u novosadskom Osnovnom sudu protiv njega taj postupak za utaju poreza vođen deset godina.

„I na sednici koja je održana osećao se stravičan politički pritisak, međutim, dokazi i obrazloženje prvostepene presude nisu mogli biti oboreni“, poručio je Dević u pisanoj izjavi.

Podsetio je da vodi još dve nerešene žalbe za štetu koju je pretrpeo u investiciji u ATP „Vojvodina“ pred privrednim Apelacionim sudom u Beogradu.

Ocenio je da je „evidentani politički pritisak“ u predmetu za stečajni postupak te firme i predmetu za privremenu meru protiv Kredit Agrikole banke, a o čemu je ranije već obavestio javnost.

POVEZANE VESTI

Dević je ATP „Vojvodina“ kupio na aukciji Agencije za privatizaciju 2004, ispunio je investicioni plan, proširio delatnost, uveo nove linije i zaposlio nove radnike.

Dević je zaključio ugovor sa tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković o izgradnji nove Međumesne autobuske stanice.

Taj objekat je završen, ali grad nikada nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju.

On je podneo i krivičnu prijavu protiv Maje Gojković, bivšeg direktora Zavoda za izgradnju grada Igora Mirovića i još osam osoba, zbog sumnje da su Novom Sadu tada pričinili štetu od 400 miliona dinara, koja je dokazana pravosnažnom izvršnom sudskom presudom.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je 20. januara 2015. godine odbacilo tu krivičnu prijavu.

Prema preporukama Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, ATP Vojvodina se našla na spisku 24 sporne privatizacije, kao jedina gde je oštećen investitor, a ne država Srbija, a razrešenje te afere zahtevala je i Evropska komisija.