Dačić: Amandman EP o Srebrenici i oslobađanje Orića – pokušaj žigosanja Srbije

Vesti 30. nov 201816:26 > 16:34
Tanjug/Dimitrije Goll

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je amandman na rezoluciju Evropskog parlamenta kojim se od Srbije traži priznavanje genocida u Srebrenici i oslobađajuću presudu komandantu Armije BiH Naseru Oriću kao pokušaj žigosanja Srbije koji ne doprinosi stabilizaciji prilika u regionu.

Dačić je rekao i da očekuje da se hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić. koji je pozdravio Rezoluciju EP, oglasi povodom oslobađanja Orića, dodajući da je, ako to ne učini, „veliki manipulant koji radi na tome da se što više unazade odnosi Srbije i BiH“.

U izjavi novinarima na Kipru, gde je učestvovao na medjuvladinoj sednici dve zemlje, Dačić je rekao da „pokušaj da se Srbija kao zemlja i srpski narod žigošu za genocid, iako je Medjunarodni sud pravde jasno utvrdio da Srbija ne snosi nikakvu odgovornost za zločin u Srebrenici, ne može doprineti stabilizaciji prilika u regionu“.

Prema Dačićevim rečima, zločin u Srebrenici treba da se osudi, ali poruka današnjeg dana glasi da je „legitimno i nekažnjivo ubijati Srbe“.

„Mi jesmo zainteresovani za dobre odnose sa BiH, sa Slovenijom i Hrvatskom, ali želja da se Srbi definišu kao jedini genocidni narod na svetu posle svih velikih svetskih ratova i žrtava koje je srpski narod imao u Prvom i Drugom svetskom ratu, a da pritom niko ni dinara ratne odštete nije platio Srbiji… mislim da je to previše“, rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

U isto vreme kada je Evropski parlament usvojio amandman na izveštaj o Srbiji u kojem se Srbija poziva da prizna genocid u Srebrenici kao jedan od uslova za ulazak u EU, novoizabrani hrvatski član predsedništva BiH „koji još nije ni ugrejao stolicu na koju je seo… počeo je da se ponaša na takav način da stalno svoje žaoke usmerava ka Srbiji i srpskom narodu“, rekao je Dačić.

„U vreme kada imate atak na Srbiju i srpski narod“ dolazi do odluke suda BiH u kojoj se oslobadja odgovornosti Naser Orić za koga postoje živi svedoci da je lično vršio ratne zločine nad Srbima“, naveo je šef srpske diplomatije.

„Srbija je do sada milion puta osudila sve ratne zločine, uključujući i zločin u Srebrenici, sa druge strane, ne samo da nije bilo osude zločina protiv Srba, nije bio ni jedne reči ‘izvini’, već su svi zločinci praktično oslobodjeni – na KiM, uključujući (Ramuša) Haradinaja i (Fatmira) Ljimaja, u BiH sa Orićem na čelu, u Hrvatskoj zločinci oslobodjeni odgovonosti za Oluju, koja je bila najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata“, rekao je Dačić.

Prema Dačićevim rečma, zanimljivo je da amandman u Evropskom parlamentu dolazi iz Slovenije gde, dodao je,“ Srbi nemaju ni status nacionalne manjine, gde nisu priznati kao nacionalna manjina, gde nisu priznati kao ljudi“.

„Ni Slovenija ni Hrvatska ni BiH nikad nisu rekli ni jednu reč ‘izvini’… da se osete odgovornim za genocid koji je počinila Austrougarska jer su bili u njihovom sastavu i njihovoj vojsci 1914-1918, kada je stradalo 28 odsto stanovništva Srbije“, rekao je Dačić.

Kako je dodao, tu su takodje Drugi svetski rat i „Nezavisna država Hrvatska koja je bila do Beograda i Novog Sada“.

Dačić je rekao da je to „neuporedivo sa Srebrenicom“.

„Svako treba da preuzme odgovornost, ali ovo nije preuzimanje odgovornosti niti želja da se dodje do utvrdjivanja krivaca, ovo je želja da se prave loši odnosi sa Srbijom“, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.