Hodžaj: Nikada nisam pomenuo pakt protiv Srbije

Vesti 02. dec 201818:36 > 18:40
N1

Kosovski vicepremijer Enver Hodžaj izjavio je da u intervjuu koji je dao za zagrebački "Večernji list" nije pomenuo stvaranje bilo kakvog pakta protiv Srbije, te da su naslov teksta koji je juče odjeknuo regionom i ono što je on zapravo rekao, dve potpuno različite stvari.

„Nikad nisam ništa rekao o stvaranju regionalnog pakta protiv Srbije! Naslov teksta i ono što sam zapravo rekao dve su potpuno različite stvari“, rekao je Hodžaj za crnogorsku televiziju Antena M.

POVEZANE VESTI

On je naveo da stoji sve ostalo što je rekao za Večernji list – o uplitanju Srbije u cilju podrivanja državnosti Kosova, o mešanju Beograda u unutrašnja pitanja Crne Gore i Makedonije, kao i njegov stav da regionalna saradnja stabilizuje Balkan i balansira Srbiju.

„Što se tiče mojih komentara da Srbija sprovodi agresivnu politiku protiv susednih zemalja i da zapadni partneri treba da iskoriste svoj uticaj u Srbiji, koja je u suštini produžena ruka Rusije na Balkanu, sve su to moji poznati stavovi koje sam protekle decenije više puta saopštavao“, kazao je Hodžaj.

Zamenik premijera Kosova Ramuša Haradinaja prethodno je, u intervjuu za Večernji list, izjavio da je u nekoliko navrata, tokom boravka u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnog Gori, razgovarao s čelnicima tih država o osnivanju pakta koji bi se suprotstavio Srbiji i „njenoj agresivnoj politici“.

On je za zagrebački „Večernji list“ to opravdao time što Srbija, kako je rekao, „nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova“ i želi da destabilizuje ceo region.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore negiralo je danas da su zvaničnici te zemlje vodili razgovore o osnivanju pakta protiv bilo koje države u regionu, dok je makedonski premijer Zoran Zaev izjavio da Makedonija nikada ni sa kim nije razgovarala o formiranju pakta protiv Srbije.