Tatjana Lazarević: Fantomke su bile na Kosovu pre nego što su rušile Savamalu

Vesti 05. dec 201822:06 > 22:09
Izvor: N1

Razgraničenje bi donelo nove sukobe na Kosovu smatraju učesnici tribine "Životi i sudbine na Kosovu - linije razdvajanja" koja je održana u kući Đure Jakšića u Beogradu, u organizaciji nedeljnika Vreme.

Dok trpe posledice starih sukoba, svi koji žive na Kosovu strahuju od novih. Srbi se osim Albanaca plaše i Srba bliskih kriminalnim krugovima, kaže novinarka Tatjana Lazarević iz Severnog dela Mitrovice i dodaje – pre nego što su ljudi sa fantomkama došli u Beograd da ruše Savamalu, fantomke su se 2013. pojavile na Kosovu.

„U nametnutim izborima te kapuljače porušile su izborne kutije, a mnogi od nas veruju da ih nismo porušili mi koji te izbore nismo hteli, nego oni koji su nam ih nametnuli. Kroz tri kruga takvih izbora počela je serija krivičnih dela koja traje i danas“, kaže Lazarević.

POVEZANE VESTI

Počelo je porušenim kutijama u prvom krugu izbora krajem 2013, završilo se ubistvom jednog kandidata za gradonačelnika u trećem krugu tih izbora, 16. januara 2014. I to nije poslednje političko ubistvo u Mitrovici. Tačno četiri godine kasnije, 16. januara ove godine ubijen je opozicioni političar Oliver Ivanović. Od tada je napetost eksalirala, rekla je Rada Trajković, predsednica nevladine organizacije „Evropski pokret na Kosovu“ i bivša poslanica Skupštine Kosova.

„Ja se slobodnije osećam u Prištini gde nema ni 40-ak Srba, nego u Mitrovici, trenutno. Nama je ubijen prijatelj, drug, čovek koji je mislio da možemo da živimo svi zajedno, želeo je politiku da odvoji od mafije“, istakla je Trajković.

Političari otežavaju situaciju, ali je suživot Srba i Albanaca neizbežan, ocenjuje novinar Idro Seferi.

„Da se razumemo, Albanci dolaze svaki dan na VMA i u Klinički centar, Srbi imaju svoje prijatelje Albance od kojih kupuju, svoje švercere, svoje osumnjičene prijatelje“, kaže Seferi.

Šansa za trajni mir na Kosovu i održivi život Srba je u normalizaciji života, a ne u razgraničenjima i novim etničkim podelama, zaključak je govornika tribine.