Svilanović: Pretnje sajber napadima na vrhu bezbednosnih prioriteta

Vesti 06. dec 201809:25 > 09:42
N1

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović izjavio je u Istanbulu da su pretnje sajber napadima, migracije, organizovani kriminal i kontrola lakog naoružanja na vrhu bezbednosnih prioriteta u Jugoistočnoj Evropi.

Otvarajući Treću regionalnu konferenciju za koordinaciju borbe protiv terorizma i sprečavanja i suzbijanja nasilnog ekstremizma u Jugoistočnoj Evropi, Svilanović je rekao da je sajber bezbednost postala nova „vruća bezbednosna tačka“ i veliki izazov na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

„Internet je glavno sredstvo koje teroristčke organizacije koriste za pronalazak, regrutovanje i za obuku novih članova“, kazao je Svilanović.

On je naveo da je u 2018. godini EU pružila nemerljivu podršku jačanju bezbednosne saradnje u Jugoistočnoj Evropi i podsetio da je na samitu EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, kao i na londonskom samitu u okviru Berlinskog procesa istaknut značaj bezbednosne saradnje EU i zemalja regiona.

Dodao je da će biti reči o deljenju podataka, strategijama i smernicama za uspešniju borbu protiv terorizma.

Na jednodnevnoj konferenciji učestvuju predstavnici vlada, međunarodnih i regionalnih organizacija i inicijativa koji će diskutovati o sajber bezbednosti i radikalizaciji na internetu, o regionalnoj povezanosti u suzbijanju nasilnog ekstremizma, kao i o održivom rešenju za sprečavanje ilegalnog posedovanja i zloupotrebe malokalibarskog oružja i lakog naoružanja (SALW).