UNS nakon izveštaja na Studiju B: Pravite razliku između činjenica i nagađanja

Vesti 09. dec 201815:02 > 16:52
Ilustracija

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas urednike i novinare da poštuju Kodeks novinara Srbije prilikom izveštavanja sa događaja od interesa za javnost i da prave jasnu razliku između činjenica i komentara.

Izveštavanje Barbare Životić, reporterke Studija B, sa jučerašnjeg protesta opozicije „Stop krvavim košuljama“, izazvalo je na društvenim mrežama žestoke kritike, ukazuje se u saopštenju UNS.

Udruženje dodaje da, međutim, izveštavanje kojim se krše profesionalne norme, ne može biti izgovor za pretnje fizičkim razračunavanjem i za lascivne uvrede na društvenim mrežama upućene Životić.

UNS ukazuje da mediji imaju pravo na različite uređivačke koncepte, ali je obaveza novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica koje prenose, komentara, pretpostavki i nagađanja. Nepoštovanje kodeksa dovodi do urušavanja ugleda novinarske profesije, a novinari i urednici koji krše Kodeks ne mogu da računaju na bezrezervnu podršku novinarskih udruženja i kolega, piše u saopštenju.

I mediji u regionu pišu o izveštavanju ove mlade novinarke, a Večernji list je objavio tekst pod naslovom „Reporterka izveštavala sa protesta kao da je Vučićev advokat, danas je svi ismevaju“.

Studio B: Zašto UNS ne reaguje na Kesića, Dražu i Ivanovića?

Radio-televizija Studio B saopštila je da najoštrije osuđuje napade na Barbaru Životić i zatražila je od novinarskih udruženja odgovor na pitanje „da li u Srbiji novinari imaju pravo da rade svoj posao“ ili treba „da se boje za svoju i bezbednost svojih porodica“.

Studio B navodi da je Životić postala meta „najprimitivnijih napada opozicionih predstavnika i simpatizera“ na društvenim mrežama, i da u joj upućivane uvrede i pretnje nasiljem i smrću njoj i članovima njene porodice.

N1

Ta radio-televizija je ocenila je da javnost Srbije i novinarska udruženja „kao po običaju ćute kada su mete uvreda novinari koji nisu po meri opozicije“ i dodaje da je UNS osudio napade na Životić, uz komentar da „kršenje profesionalnih standarda nije izgovor za pretnje fizičkim nasiljem“.

„UNS na ovom mestu pitamo, kada se već pozivaju na novinarski kodeks i profesionalno izveštavanje, zašto nijednom nisu reagovali na javno ponašanje recimo Ivana Ivanovića, Zorana Kesića, ili Draže Petrovića koji u svojim emisijama i tekstovima na najprizemniji način skandalozno vređaju one koji im se lično ne dopadaju? Objašnjenje da je u pitanju satira kao legitiman način komunikacije ne prihvatamo, kao što nikada nećemo prihvatiti da neko vređa i preti našim novinarima“, navodi se u saopštenju.

Studio B je takođe ocenio da je jučerašnji protest „Stop krvavim košuljama“ „licemeran“ zato što su u njemu učestvovali opozicioni političari koju su, prema oceni Studija B, „direktno učestvovali u političkom i porodičnom nasilju“.