Porodice stradalih u "Kontrastu" traže kontrolu rada tužioca i sudija

Vesti 12. dec 201817:16 > 17:19
N1

Članovi Udruženja građana "Istina Tamarin zakon" su poslanicima Skupštine Vojvodine i odbornicima Skupštine Novog Sada predali zahteve za osnivanje regulatornog tela koje bi kontrolisalo rad tužilaca i sudija.

Branko Miladinović, otac Tamare Miladinović, jedne od šest žrtava požara u novosadskoj diskoteci „Kontrast“ iz 2012. godine, navodi da ne postoji dovoljna kontrola rada, niti pojedinačna odgovornost državnih službenika za odluke koje donose ili ne donose.

Dodaje da je Viši sud u Novom Sadu u junu prvostepenom presudom u parničnom postupku prvi put utvrdio da za požar u „Kontrastu“, pored četvoro odgovornih pojedinaca, postoji i odgovornost Grada i Republike.

Budući da se čeka pravosnažna presuda, u Višem sudu za N1 nisu želeli da iznose detalje.

„Mi smo kao udruženje presudu prvostepenu, to je parnična, poslali Tužilaštvu da reaguje, jer je krivično delo nesavestan rad u službi“, kazala je Jelena Ilić iz Udruženja građana „Istina Tamarin zakon“.

„U zahtevima su materijalni dokazi krivične odgovornosti tužilaca kojima niko ništa ne može. Znači, mi moramo nešto da uradimo. Zakonodavni organ može da im skine imunitet i kaže – niste dostojni funkcije koju vam je ovaj narod dao, jer radite protiv naroda i države“, dodao je Branko Miladinović iz istog udruženja.