Fondacija Slavko Ćuruvija prikuplja pomoć za novinara kome je zapaljena kuća

Vesti 13. dec 201809:39 > 09:47
N1

Fondacija "Slavko Ćuruvija", koja nosi ime novinara ubijenog 1999. godine, pozvala je novinarske i nevladine organizacije i udruženja da uplatom dobrotvornog priloga pomognu novinaru portala Žig info Milanu Jovanoviću kojem su nepoznate osobe zapalile kuću i automobil.

Fondacija je navela da je već sakupila 100.000 dinara kako bi se Jovanoviću pružila najhitnija pomoć, i da i dalje nastavlja da sakuplja pomoć.

POVEZANE VESTI

„Najurgentniji problem je to što je 70-godišnji Milan ostao bez lekova, inhalatora i aparata za kiseonik, za koje mu je potrebno 100.000 dinara. Ima tri bajpasa i bronhijalnu astmu, zbog koje mu je aparat za kiseonik neophodan“, navela je fondacija.

Nepoznate osobe bacile su molotovljev koktel u kuću novinara portala Žig info iz Grocke Milana Jovanovića u noći izmedju u utorka i srede. On i supruga su uspeli da se izvuku ali su kuća, garaža i automobil u potpunosti izgoreli.

Uplata je moguća preko platforme donacije.rs na linku https://www.donacije.rs/projekat/milanjovanovic/

Medijska koalicija traži od Vlade da pomogne

Medijska koalicija ponovo je danas zatražila da nadležni organi što hitnije ispitaju okolnosti pod kojima je izgorela kuća Milana Jovanovića i zatražila da se njemu uputi pomoć.

„Zahtevamo od Vlade Srbije i lokalnih vlasti Grocke, koji se još nisu oglasili povodom jednog od najsurovijih ako ne i najsurovijih ataka na novinarsku profesiju u poslednjoj deceniji, da novinaru Jovanoviću koji posle spaljivanja kuće privremeno boravi kod komšija, obezbede privremeni smeštaj i finansijsku pomoć“, navela je ta organizacija.

Medijska koalicija traži da policija i tužilaštvo objavi detalje koji se tiču pritisaka, pretnji i nedavnog premlaćivanja glavnog urednika portala Žig info Željka Matorčevića.

Koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal press i Asocijacija onlajn medija.