Vukčević: Oko kafića "Panda" u Peći nije bilo Albanaca

Vesti 15. dec 201800:54 > 00:58
Izvor: N1

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je za list Danas da informacije, do kojih je tužilaštvo svojevremeno došlo, govore u prilog tome da u samoj blizini kafića "Panda", kao i u okolini, nije bilo Albanaca, već isključivo srpskih vojnih i policijskih snaga.

List podseća da su 14. decembra 1998. godine, dvojica maskiranih muškaraca ušli u kafić „Panda“ u centru Peći, preko puta gimnazije, i rafalom iz automatskog oružja ubili petoricu srednjoškolaca i jednog studenta.

POVEZANE VESTI

Ubijeni su gimnazijalci Ivan Obradović, Zoran Stanojević, Svetislav Ristić, Dragan Trifović i Vukosav Gvozdenović i student Ivan Radović.

Vukčević podseća da tužilaštvo na čijem je bio čelu nije bilo nadležno za slučaj „Panda“, ali napominje da se radi o „teškoj opstrukciji slučaja“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 1. novembra 2018. da ima informacije i saznanja o ubistvu šestorice mladih Srba 1998. godine u Peći, za šta još niko nije odgovarao. „Imam informacije i saznanja, ali naši nadležni organi tragaju za potpunim dokazima da bi taj strašan zločin mogao da se rasvetli. Što se Srbije tiče i mene lično, roditelji stradalih mogu da budu apsolutno uvereni da istinu nećemo kriti bez obzira na to ko je u tom strašnom i teškom zločinu učestvovao, bilo da je reč o Albancima ili Srbima, što bi, pretpostavljam, mnoge iznenadilo“, kazao je Vučić u intervjuu za TV Prva.

Vučić je rekao da je on „prvi koji je skupio hrabrosti“ da o tome govori, i da ga „ne brine rizik koji je preuzeo“.