Stefanović poslao Hrkalović da smiri situaciju, međutim – privođenja i tenzije

Vesti 17. dec 201819:17 > 19:37
Screenshot

Nastavlja se polemika vlasti i opzicije o tome koliko je i čijih aktivista privođeno tokom jučerašnjih izbora u Lučanima. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da je državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović, u Lučanima boravila po njegovom nalogu.

Koliko je i čijih aktivista privedeno u Lučanima – polemika između vlasti i opozicije ne jenjava ni po završetku izbora. Postavlja se i pitanje uloge koju je imala državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, koja je dan provela u policijskoj stanici u Guči gde su i saslušavani članovi Saveza za Srbiju.

Posla za policiju na lokalnim izborima u Lučanima bilo je više nego na republičkim izborima. U Savezu za Srbiju kažu petoro njihovih aktivista, po nekoliko sati, zadržavano je u stanicama.

FoNet/Nenad Đorđević

Ministar policije Nebojša Stefanović tvrdi saslušana su samo dvojica, kako navodi, zbog napada na novinara na biračkom mestu Kotraža.

“Novinar Nikola S. iz portala Lokalne vesti prijavljuje da su mu prišla četiri lica ispred biračkog mesta 25, koja su mu pretila, a zatim su dva od ta četiri lica nasrnula na njega i udarila ga, što se vidi na video snimcima koje je taj portal podelio drugim medijima”, kaže Stefanović.

Na video snimku se vidi kako Lazar Đurović, funkcioner Narodne stranke, napada Nikolu Stoilkovića, koji je zapravo direktor Turističke organizacije Pančevo i koji je sa još jednim muškarcem, u crnoj jakni, kod tog biračkog mesta snimao i ekipu televizije N1.

Screeenshot

Sve je kulminiralo kada je Lazar Đurović priveden. Za njim je u Guču, došlo i tridesetak članova opozicije koji su sve što se dešavalo u stanici prenosili uživo preko društvenih mreža.

Na snimku sa Fejsbuka se vidi kako aktivisti Saveza za Srbiju kažu: “Evo ga Lazar” (Đurović), koji im na to odgovara: “Ljudi su korektni, rade svoj posao, ‘ajde da sačekamo ispred da dam izjavu, gore su Dijana Hrkalović i ovi, oni. Vrše pritisak i odatle to ide.”

Aktivisti: Aaa, i Hrkalović je tu?

Đurović: Još od juče.

Boško Obradović: Ovo je državni sekretar u MUP-u. Bruka i sramota Srbije, šta smo mi doživeli, da policija hapsi opoziciju. To je Vučićevo lice, to je Vučićeva Barbara iz MUP-a.

Hrkalović: Nemoj da urlaš na mene!

Obradović: To je lice Saleta Mutavog, to je lice Milana Radojičića, to je lice Zvonka Veselinovića, svih kriminalaca koji danas vode Srbiju.

Hrkalović: Pustite nas da radimo svoj posao!

Aktivisti: Pustite Lazara.

Aktivisti su se smirili kada je umesto Hrkalovićeve ispred njih stao načelnik policije.

Obradović: Načelniče, dobro veče!

Aktivisti: Šta radi tu Dijana Hrkalović?

POVEZANE VESTI

Načelnik policije: Ne znam šta radi.

Načelnik ne zna odakle Hrkalović u njegovoj stanici, ali zna ministar policije.

“Dijana Hrkalović, državni sekretar MUP boravila je u Lučanima po mom nalogu, upravo zato da bi mogli, koliko je moguće, da smirimo situaciju, bilo kakva situacija da se događa”, kazao je Stefanović.

Upravo na situaciju, uoči i na dan izbora u Lučanima, predstavnici Saveza za Srbiju su se i žalili načelniku policije, što se vidi i na snimku sa Fejsbuka.

Obradović: Niste priveli nijedno lice sa desetinama džipova bez tablica, nijedno lice batinaša koji su obilazili opštinu, nijedno lice povezano sa režimom i nasilnim otimanjem glasova, a priveli ste 10 opozicionih aktivista.

Screenshoot

Načelnik policije: Boško, sve prijave građana, sve koje su došle do nas, po njima je postupano.

U nedelju je, prema rečima Stefanovića, prijavljeno i fotografisano samo jedno vozilo bez zadnje tablice.

“Nismo uspeli da identifikujemo jer se pomerilo vozilo tada, kada je, kroz nekoliko minuta patrola izašla na teren”, kazao je Stefanović.

Drama zbog opozicije u stanici policije u Guči, prenela se do državnog vrha. Ministar Stefanović ga je, kako kaže prvi čovek SNS- a Aleksandar Vučić, uznemireno pozvao i ponudio mu svoju ostavku.

Tanjug/ Sava Radovanović

“Ja sam mu rekao dok ne počine nasilje pusti ih da viču, pusti ih da prete, da urlaju da rade sve što hoće. Onda je njemu to bilo prilično teško, a ja nisam hteo kad je došao o tome da razgovaram, pošto će on sa mesta u partiji otići kad i ja, tako da nisam želeo da razgovaram uopšte o tome”, kazao je sinoć Vučić.

Policija je privodila i tamo gde Savez za Srbiju nije učestvovao na izborima. Naime, u Kladovu je potpredsednik Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije Perica Panković priveden na informativni razgovor, jer je, po navodima socijalista, u blizini jednog biračkog mesta, upitao izvesnu osobu iz Beograda: „Šta tu tražiš?“