Brankici Janković i Marku Somborcu uručene nagrade "Doprinos godine Evropi"

Vesti 17. dec 201819:39 > 19:45
N1

Poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković i strip crtaču Marku Somborcu uručene su nagrade "Doprinos godine Evropi", koju Evropski pokret u Srbiji (EPuS) dodeljuje od 2002. godine.

Plakete su dobitnicima na svečanosti u Aeroklubu uručili predsednik EPuS Mihailo Crnobrnja i generalna sekretarka EPuS Suzana Grubješić.

U obrazloženju izbora za ovogodišnja priznanja navedeno je da je Brankica Janković neumornim radom, jasno izraženim stavovima i pravovremenim reakcijama na pojave diskriminacije i neravnopravnosti u društvu značajno doprinela promociji evropskih vrednosti u Srbiji.

Marko Somborac, kako je obrazloženo, svakodnevno kroz satirični strip na duhovit i kreativan način skreće pažnju na pojave u društvu i promoviše kritički osvrt i slobodu izražavanja.

Priznanje „Doprinos godine Evropi“ ustanovili su EPuS i Medjunarodni evropski pokret (MEP), a dodeljuje se za govor, knjigu, konkretnu akciju ili stav pojedinca, organizacije ili grupe gradjana koji su u protekloj godini značajno doprineli procesu evropskih integracija i promociji evropskih ideja i vrednosti u Srbiji.

Nagradjivanjem zaslužnih pojedinaca i organizacija EPuS želi da podstakne angažovanje na izgradnji modernog i demokratskog društva u Srbiji, kao i rad na promociji evropskih vrednosti i podršci reformskim procesima koji vode ka punopravnom članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Među dosadašnjim dobitnicima ovog priznanja su nekadašnji ministar spoljnih poslova Goran Svilanović, nekadašnji zaštitnik gradjana Saša Janković, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda, direktorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, Vladimir Petronijević iz Grupe 484, Udruženje gradjana EXIT, Miksalište, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).