Radoičić i Veselinović se pojavili na suđenju u Pirotu

Vesti 17. dec 201821:10 > 21:13
N1

Optuženi Milan Radoičić i Zvonko Veselinović pojavili su se na iznošenju završnih reči u krivičnom postupku koji se protiv njih, i još dvojice saradnika, vodi pred Višim sudom u Pirotu, za zloupotrebu položaja prilikom iskopavanja šljunka na Koridoru 10. Donošenje presude najavljeno za 15. januar sledeće godine.

Nakon što je šest prethodnih ročišta bilo odloženo, četiri zbog veštačenja i dva zbog nedolaska, danas su se na optuženičkoj klupi našla sva četvorica optuženih za nelegalno iskopavanje šljunka Koridora 10, pišu Južne vesti. Pored Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića, ročištu su prisustvovali i Goran Makragić i Stamenković Ivan.

POVEZANE VESTI

U završnim rečima i tužilaštvo i odbrana su ostali pri svojim stavovima i završnim rečima koje su date u prethodnom postupku, čiju je presudu Apelacioni sud poništio i vratio na ponovljeno suđenje.

Sudija Višeg suda Bojan Antić predložio je da ukoliko tužilaštvo i odbrana nemaju nove dokaze, može da se završi dokazni postupak protiv optuženih.

“Sud konstatuje da su se optuženi izjasnili i da je dokazni postupak završen”, kratko je rekao sudija Antić.

Tužilaštvo je predložilo da se sva četvorica proglase krivim, a imajući u vidu da se činjenično stanje nije promenilo u ponovljenom postupku ostali su pri istim završnim rečima koje su izneli na prvom suđenju.

Advokati odbrane traže od suda oslobađajuću presudu, ostaju pri osporavanju činjeničnog stanja i tvrde da se radi o prekršaju, a ne o krivičnom delu.

Suđenje je kasnilo nekoliko minuta jer su na ročište zakasnili upravo Veselinović i Radoičić, koga traži kosovska policija u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, a za kojeg je lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je na poligrafskom ispitivanju utvrđeno da nije umešan u to krivično delo.

Sudija je u toku pretresa pitao advokate da li treba da se preslušaju snimci telefonskih razgovora u kojima se navodno čuju dogovori u vezi sa iskopavanjem šljunka i imena koja su umešana u posao, ali i tužilac i branioci optuženih su se složili da to nije potrebno.

Advokat Milana Radoičića osvrnuo se na te snimke, rekavši da se tamo čuje samo ime Milan, ali ne i prezime, te da je reč o drugoj osobi, a ne Radoičiču, i da se ne može utvrditi tačan identitet osobe sa snimka.

“Sem činjenice da je u bliskim odnosima sa Zvonkom Veselinovićem, nema nikakvih dokaza da je reč o mom klijentu”, rekao je Radoičićev advokat.

Nakon završnih reči, sudija je zakazao izricanje presude za 15. januar 2019. godine.

Južne vesti podsećaju da je nakon zastoja od devet meseci, nastavljen ponovljeni postupak protiv četvorice optuženih, među kojima su i Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su optuženi da su u periodu od juna 2011. do juna sledeće godine učestvovali u nelegalnim iskopavanjima tako što su obezbedili sredstva za početak tih radova, mehanizaciju za iskopavanja i kamione za prevoz iskopanog materijala.

Nakon toga dva puta je došlo do odlaganja, zbog toga što se optuženi nisu pojavili pred sudom.