Građani najviše veruju vojsci, crkvi, policiji i – Republičkom geodetskom zavodu

Vesti 18. dec 201811:27 > 11:30
N1

Poverenje građana u Srbiji u institucije u porastu je u odnosu na pre dve godine, najnoviji su podaci Agencije za istraživanje "DEEP DIVE", a najviše se veruje vojsci, crkvi, policiji i Republičkom geodetskom zavodu (RGZ).

Na sajtu RGZ navodi se da je istraživanje sprovedeno u septembru i oktobru ove godine, na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1.500 građana Republike Srbije, sastavljenom od 56 odsto gradskog i 44 odsto seoskog stanovništva iz šest regiona – Vojvodina (27 odsto), Beograd (23 odsto), Centralna Srbija (15 odsto), Zapadna Srbija (14 odsto), Istočna Srbija (8 odsto) i Južna Srbija (13 odsto).

Istraživanjem su obuhvaćene i neke osetljive grupe u populaciji Srbije i to osobe sa invaliditetom, stari, žene, kao i pripadnici dve najbrojnije nacionalne manjine u Srbiji – romske i mađarske.

Kako se navodi, Studija zadovoljstva korisnika usluga, kao deo Projekta o upravljanju nepokretnostima (projekat REMP) koji Republički geodetski zavod sprovodi uz podršku Svetske banke, pokazala je da je poverenje građana u RGZ, jednako kao i u ostale institucije veće u odnosu na prethodno istraživanje.

Tako je 56 odsto korisnika ocenilo poverenje u Zavod dvema najvišim ocenama (4 i 5), što je značajno više u odnosu na prethodno merenje kada je taj procenat iznosio 46.

Institucije koje uživaju najveće poverenje građana i dalje su Vojska (68 odsto) i crkva (64 odsto). Slede policija sa 59 odsto i RGZ sa 56 odsto najboljih ocena, navodi RGZ.