Obeleženo 40 godina postojanja SAJ

Vesti 18. dec 201812:31 > 12:34
Tanjug/Filip Krainčanić

Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) obeležila je 40 godina postojanja, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da je zadatak države da nastavi ulaganje u tu policijsku formaciju i njeno opremanje.

„Hoćemo da pripadnik SAJ ima sve ono što imaju pripadnici najboljih specijalnih jedinica na svetu, i da budu rame uz rame sa najobučenijima“, istakao je Stefanović.

On je pripadnicima SAJ zahvalio na svemu što čine za Srbiju i njenu bezbednost, kao i za „ogroman patriotizam i spremnost da žrtvuju svoj ivot da bi zaštitili narod“.

„Želim vam da što manje budete na realnim zadacima, a što više na treningu i u bazi“, rekao je Stefanović.

On je podsetio da za pripadnike SAJ, koji su prethodno izveli pokaznu vežbu, nema „ovakvih ili onakvih vremenskih okolnosti“, oni su uvek tu kad treba obaviti zadatak, a za to je potrebno dosta odricanja i u privatnom i profesionalnom životu.

Komandant SAJ pukovnik Spasoje Vulević naglasio je da je od osnivanja jedinica uvek težila da obavi zadatke sa posebno usavršenom tehnikom, opremom i organizacioonom strukturom, a pripadnike karakteriše odlučnost, brzina, patriotizam i poštenje.

Vulević je najavio da će težište aktivnosti SAJ biti u narednom periodu usmereno na podmlađivanje sastava i obuku, kako bi i dalje jedinica bila jedan od stubova bezbednosti Srbije.

Na početku svečanosti položen je venac i odata počast minutom ćutanja za 16 pripadnika SAJ koji su u proteklih 40 godina poginuli obavljajući službene zadatke.