Patrijarh želi da Srbija bude kraljevina, a može li?

Vesti 18. dec 201817:58 > 18:05
Printscreen

Patrijarh Irinej poručio je pre nekoliko dana povodom krsne slave Karađorđevića, Svetog Andreja, da bi SPC želela da Srbija bude Kraljevina. Iz Pokreta za obnovu Kraljevine poručuju da je sve veći broj ljudi koji bi to takođe želeli, dok istoričari ocenjuju da je to uobičajen stav crkve, ali da ga ne bi podržali svi episkopi.

Monarhija ili republika još jedna je podela koja tišti srpski narod. Kada to porukama podgreje srpski patrijarh, realno je da se postavi pitanje da li bi Srbija želela da stane i na toj stanici.

„Mi želimo kraljevskoj porodici Karađorđević da im Gospod podari onu ulogu i onu čast koju su imali njihovi veliki preci. Naš narod je navikao da bude vođen od svetih i čestitih ljudi. Bog na nebu, kralj na zemlji“, kazao je patrijarh Irinej.

Patrijarhov stav je samo jedan od onih koje treba čuti i uvažiti, ali većina Srbije je, ocenjuju istoričari, ipak opredeljena za republikansko uređenje.

„Patrijarh je rekao svoj lični stav da bi voleo da Srbija bude monarhija i to je verovatno stav većine episkopata u srpskoj crkvi, ali ne i svih episkopa. Ima onih koji su za republiku, ali crkva je generalno monarhistička institucija, ona i u svojoj teologiji ima takav koncept, jer Isus Hrist, koji je poglavar crkve, je car nad carevima“, kazao je istoričar Aleksandar Raković.

U Pokretu obnove kraljevine Srbije srećni su, kako kažu, zbog izjave patrijarha, ali objašnjavaju da pre monarhije treba se demonstrirati jedinstvo po najvažnijim političkim pitanjima, gde bi se okupile najvažnije političke organizacije, narod i crkva.

„Mi smatramo da tek tada Srbija može dobiti budućnost koju zaslužuje, ali da je osnovni preduslov za to da se vrati kršteno ime Srbiji, da postane Kraljevina i da konačno dobije svog domaćina“, kaže Žika Gojković iz POKS-a.

A ko bi bio domaćin?

„Naravno, o tome bi se jednog dana na referendumu narod odlučio, ali svi znamo da u ovom momentu postoji jedna porodica, jedna dinastija, a to su Karađorđevići“, kazao je.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve nada se da će prestolonaslednik, uskoro sesti na tron koji mu, kako kaže, po svim pravima i zakonima pripada.