Vulin: Posle 30 godina novo borbeno vozilo u Vojsci Srbije

Vesti 20. dec 201814:27 > 14:29
Izvor: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) general-potpukovnik Milan Mojsilović obišli su na poligonu "Nikinci" obuku pripadnika vojske u rukovanju i osnovnom održavanju novog oklopnog borbenog vozila točkaša "Lazar 3".

„‘Lazar 3’ je dobio i posadu VS, imamo obučene pripadnike vojske koji mogu da ga koriste i koji svoje znanje mogu da prenose i drugima… Danas sam ponosan i srećan jer je ovo naše borbeno vozilo. Ovo je prvi put posle više od 30 godina da smo mi svojom pameću, znanjem i novcem napravili ovakvo savremeno sredstvo“, rekao je Vulin.

Kako se navodi u saopštenju, Vulin je ukazao da su poslednji put borbena vozila pravljena osamdesetih godina, u vreme tadašnje SFRJ, ali sada sa osvajanjem novih tehnologija, Vojsci Srbije više niko ne može da oduzme sposobnost da se oprema, naoružava i jača.

Načelnik Generalštaba istakao je da je reč o završnoj fazi osposobljavanja pripadnika VS u upotrebi novog borbenog vozila „Lazar 3“.

„Opremanje je jedan segment u procesu podizanja operativnih sposobnosti vojske. Najbitniji segment koji se odnosi na upotrebu tog borbenog vozila priveden je kraju i mi smo, bez sumnje, dobili nukleus pripadnika VS koji će u početnoj fazi implementirati svoja znanja u delu koji se odnosi ne samo na upotrebu borbenog vozila, nego i na upotrebu jedinica u taktičkom i doktrinarnom načelu“, naveo je Mojsilović.

Prema rečima pomoćnika direktora kompanije Jugoimport-SDPR Aleksandra Lijakovića, „Lazar 3“ je tim prikazom ušao, posle obuke pripadnika VS, i u naoružanje Vojske Srbije.

Pripadnicima Vojske Srbije uručeni su sertifikati o uspešno završenoj obuci na oklopnom vozilu „Lazar 3“.