Srbija, Grčka, Rumunija i Bugarska kreću u borbu za EP 2028. i SP 2030.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa premijerima Grčke, Rumunije i Bugarske razgovarao o evropskim integracijama, infrastrukturnim projektima, energetici i kandidaturi za organizaciju Svetskog i Evropskog prvenstva u fudbalu.

Vučić je novinarima posle sastanka rekao da je dogovoreno formiranje inicijalnog organizacionog komiteta za kandidaturu za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2028. i Svetsko prvenstvo u fudbalu 2030. Vučić je objasnio da će taj komitet imati 16 članova, po četiri predstavnika svake zemlje.

„Izrazili smo želju i nadu da kroz taj inicicijalni komitet naše zemlje zajednički kandidujemo za domaćinstvo Evropskog prvenstva u fudbalu 2028. godine i Svetskog prvenstva u fudbalu“, rekao je Vučić.

On je pojasnio da se u decembru 2021. prikupljaju materijali, a da se u junu 2022. donosi odluka.

Prema njegovim rečima osim izgradnje stadiona biće potrebna velika ulaganja u infrastrukturu i mnogo više hotela, što je po njegovoj oceni „ogroman posao“.

„Spremni smo i već sledeće godine krećemo u izgradnju nacionalnog stadiona i više stadiona u različitim gradovima širom Srbije“, rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio premijeru Bugarske Bojku Borisovu na podršci u evropskim integracijama tokom predsedavanja EU, istakavši da je uveren da će to činiti i Rumunija, kao sledeća predsedavajuća.

On je rekao da je na sastanku sa predsednicima vlada Bugarske Bojkom Borisovom, Grčke Aleksisom Ciprasom i Rumunije Vjorikom Danćilom razgovarano o završetku autoputeva ka Makedoniji i Bugarskoj, ali i o unapređenju železnice ka Makedoniji i Grčkoj i izgradnji autoputa preko Vršca do Temišvara.

„Mi smo danas razmotrili konkretno pitanje oko izgradnje autoputa preko Vršca do Temišvara i ističem iskreno zadovoljstvo zbog činjenice da je rumunska strana pokrenula izradu studije izvodljivosti u decembru“, kazao je Vučić.

Vučić je dodao da bi tako Beograd bio spojen i sa Temišvarom, Sofijom, Solunom i Atinom.

Premijerka Rumunije: Srbija da otvori nova poglavlja

Premijerka Rumunije Vjorika Danćila izjavila je da će njena zemlja, kao predsedavajuća Evropskoj uniji, staviti poseban fokus na područje Zapadnog Balkana.

Ona je rekla da Rumunija podržava evropski put Srbije i da će cilj Rumunije biti i da Srbiji pruži podršku da otvori nova poglavlja i zatvori ona koja je već otvorila.

„Zamolila sam predsednika Vučića da poseti Rumuniju tokom našeg predsedavanja EU da bi povećali vidljivost značajnih koraka koje je Srbija preduzela i kako bi učinili vidljivijom činjenicu da Srbija želi da zatvori neka poglavlja“, navela je rumunska premijerka.

Vjorika Danćila je rekla da bi zemlje koje žele da postanu kandidati to trebalo da učine na osnovu svog truda.

Borisov: Veliki potencijal, Balkan je najlepše mesto na svetu

Premijer Bugarske Bojko Borisov rekao je da region Balkana ne treba potcenjivati i da postoji veliki potencijal koji mora dalje da se razvija.

„Bog je učinio da se naše zemlje nalaze na najlepšem mestu na zemlji, od Dunava do Crnog mora i Mediterana, a imamo i veliki potencijal koji mora da se iskoristi“, izjavio je Borisov na konferenciji s liderima Srbije, Rumunije i Grčke, Aleksandrom Vučićem, Vjorikom Dančilom i Aleksisom Ciprasom.

Bugarski premijer je kao način za ostvarenje potencijala naveo infrastrukturne projekte.

Prema njegovim rečima, autoput do Srbije će biti završen u narednih godinu ili godinu i po dana, završen je projekat železničke infrastrukture, a radi se na gasnom povezivanju s Grčkom.

Cipras: EU da donese pozitivnu odluku za ljude na Balkanu

Premijer Grčke Aleksis Cipras rekao je u Beogradu da Evropska unija po pitanju proširenja mora da donese „pozitivnu odluku“ po ljude na Balkanu, a ne da „razmišlja defetistički i sa pozicije straha“, kao i da je pristupanje Srbije EU veoma značajno za budućnost regiona. 

„Imamo poteškoća koje moraju biti prevaziđene i kada je reč o ovim važnim pregovorima želimo da prenesemo poruku optimizma i da sve zemlje Balkana moraju da slede primer koji smo danas postavili i moraju da ispune obaveze i reformišu se u skladu s evropskim tekovinama da bi pristupile EU, da poštuju međunarodno pravo, prava manjina i vladavinu prava. Srbija ispunjava te kriterijume, a drugi moraju da prate taj put“, rekao je Cipras na konferenciji s liderima Srbije, Rumunije i Bugarske, Aleksandrom Vučićem, Vjorikom Dančilom i Bojkom Borisovom. 

Cipras je naveo da se razgovaralo i o reviziji evropskog sistema azila kao jednom od prioriteta rumunskog predsedavanja EU. 

„Austrijsko predsedavanje to pitanje nije pomerilo napred i kroz rumunsko predsedavanje otvorićemo mu put. Ne možemo nastaviti s principom da prva zemlja koja primi migrante snosi sav teret. To je kjučno pitanje i tiče se cele Evrope. Moramo da se držimo i principa solidarnosti i podelimo tražioce azila među sobom“, rekao je grčki premijer. 

Cipras je naveo da se na sastanku razgovaralo i o saradnji u oblasti energetike i infrastrukture, kao i sporta. 

„Pokazujemo simboliku saradnje i pokušavamo da pretvorimo Balkan u nekoga ko će da prednjači u Evropi i svetu. Ako želimo da uspemo u ovim projektima, to ćemo učiniti ujedinjeni“, rekao je grčki premijer.

Detalje ima Žaklina Tatalović: